presumpta desviació de fons

El fiscal reclama l’arxivament de la causa contra Marín per les subvencions en el Consell Esportiu

  • L’acusació pública conclou que l’alcaldessa va actuar «sense cap ànim d’ocultació» de les presumptes irregularitats i va complir les seves obligacions de controlar amb bon fi les ajudes econòmiques

El fiscal reclama l’arxivament de la causa contra Marín per les subvencions en el Consell Esportiu

Ángel García

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge que investiga les suposades irregularitats en el Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat que arxivi la causa a l’alcaldessa, Núria Marín (PSC), al no apreciar que fes cas omís de la denúncia del regidor Jaume Graells sobre la presumpte desviació de fons de l’entitat de promoció de l’esport. I afegeix que «no hi ha ni una sola dada que permeti deduir –mai suposar o presumir– que per part de la investigada es va actuar en flagrant o evident contradicció amb el dret, ni en l’omissió de tràmits als diferents expedients de subvenció (sobre els quals, d’altra banda, no tenia cap competència) ni en l’adopció de cap resolució, ja que cap apareix als expedients tramitats», afirma el fiscal Luis García Cantón.

A l’escrit, el fiscal exposa que perquè es doni l’omissió del deure de perseguir delictes és precís que la persona que rep la denúncia de suposades anomalies no faci cap moviment per investigar-les. Això no va passar, argumenta, en el cas de Marín, ja que va impulsar la posada en marxa d’una auditoria en el Consell, una entitat sense ànim de lucre, a més d’instar Graells a denunciar els fets davant la policia.

«L’actitud, comportament i decisions» de Marín, insisteix l’acusació pública, «no poden tenir encaix en la idea d’un abandó de funcions patent, manifest i total». Així mateix detalla que l’alcaldessa, després d’escoltar Graells i de mantenir una conversa amb els possibles responsables de les irregularitats (el tinent d’alcalde d’aleshores, Cristian Alcázar, i el regidor Cristian Plaza), va instar que es realitzés una auditoria dels comptes del Consell, «complint l’obligació de controlar el bon final de les subvencions concedides».

Sense abandó de funcions

La fiscalia ressalta que Marín va actuar «sense cap ànim d’ocultació dels fets que es van posar en el seu coneixement i, en conseqüència, sense fer abandó de les seves funcions», i afirma a més que seria «excessiu» atribuir-li una presumpta prevaricació i malversació «al·legant com a únic motiu» que com a alcaldessa és la màxima responsable de les decisions que s’adopten a l’ajuntament.

Notícies relacionades

En un escrit anterior, el fiscal ja apuntava que la investigació que s’està portant a terme se centrava, «no tant en la legalitat de la via escollida per concedir la subvenció anual (ni tan sols en possibles irregularitats en la tramitació dels expedients), sinó en la possibilitat que quantitats destinades a activitats esportives «passessin a engrossir el patrimoni privat d’alguna de les persones» imputades, «aprofitant la seva posició de privilegi» dins de l’organigrama del Consell Esportiu.

D’aquesta manera, l’acusació sol·licitava que es limités la pericial encarregada a la Intervenció General de l’Estat a una sèrie de qüestions, com ara el compliment de l’objecte de la subvenció, si se’n va desviar part a finalitats diferents de les previstes o si l’ajuntament va comprovar l’«adequada justificació» d’aquestes partides. Descarta, al seu torn, irregularitats en la gestió d’altres subvencions percebudes pel Consell per part de la Diputació de Barcelona o la Generalitat.