Investigació judicial

Núria Marín, imputada per una trama de desviació de subvencions a l’Hospitalet

  • L’alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona defensa la seva innocència i no veu «motius» per dimitir
  • La causa investiga si es van malversar fons dels ajuts al Consell Esportiu de la localitat
  • El PSC reitera la seva «confiança» en la regidora i el PSOE la manté «per ara» en el seu càrrec de l’executiva
Núria Marín, imputada per una trama de desviació de subvencions a l’Hospitalet
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha sigut imputada aquest dijous després de declarar davant els agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional que investiguen una presumpta trama de malversació i desviació de subvencions de l’ajuntament al Consell Esportiu de la localitat.

Marín ha quedat en llibertat amb l’obligació de comparèixer davant la justícia cada vegada que li sigui requerit. La causa té el seu origen en una denúncia del regidor del PSC de l’Hospitalet Jaume Graells –que va dimitir com a tinent d’alcalde, però no ha deixat la seva acta ni el grup municipal– per suposades irregularitats en el consell, que van desembocar en la detenció de dos companys de govern: Cristian Alcázar, segon tinent d’alcalde, i Cristóbal Plaza, que va dimitir com a regidor d’Esports però continua sent regidor.

En declaracions als mitjans, Marín ha defensat la seva innocència, ha sol·licitat a la justícia que la citi a declarar «al més aviat possible» per poder explicar-li «tot el que consideri oportú» i ha assegurat que no pensa dimitir perquè creu que «no hi ha motius». Segons la seva versió, quan va conèixer l’existència de possibles irregularitats en el Consell Esportiu, va comprovar que les subvencions estaven «ben atorgades», va citar per separat els dos regidors detinguts i va encarregar una auditoria «econòmica, financera i fiscal».

Tretze detinguts

En aquesta causa, que investiga possibles delictes de malversació, prevaricació i tràfic d’influències, han sigut detingudes en els últims mesos 13 persones, entre les quals els dos regidors i el secretari de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, a qui també s’atribueix el delicte de pertinença a organització criminal.

En el cas de Figueras, la UDEF investiga si va ignorar la suposada doble comptabilitat del Consell Esportiu i va concedir subvencions sense el control administratiu exigit per la llei, en connivència amb Plaza, tinent d’alcalde i president d’aquesta entitat.

Els investigadors miren d’aclarir si el Consell Esportiu –entitat privada dedicada a la promoció de l’esport escolar– va destinar a finalitats particulars alguns dels ajuts públics que gestiona, i va justificar les subvencions concedides mitjançant documentació falsa.

Comptabilitat b

Segons les fonts, els membres de la trama suposadament van amagar 400.000 euros a l’assemblea del Consell Esportiu –en què l’ajuntament té cinc representants– en els seus comptes del 2019, al presentar una presumpta doble realitat comptable amb 900.000 euros.

Al validar suposadament sense control aquests 900.000 euros, la UDEF sospita que es va possibilitar la concessió de subvencions públiques per més import que les que haurien correspost al 2019, en concret, 114.000 euros per part del Consell Català de l’Esport i 250.000 del consistori.

Cop al PSC

La imputació de Marín arriba en el pitjor moment per al PSC, a les portes de les eleccions autonòmiques del 14 de febrer. L’alcaldessa de la localitat metropolitana és una de les seves figures més conegudes, i també forma part de la direcció del PSOE. De moment, els dos partits hi mantenen la seva «confiança».

Fonts del PSOE van transmetre la seva «sorpresa» davant la imputació i van oferir la «màxima col·laboració» amb els investigadors. Marín és secretària de Cohesió i Integració en l’executiva del partit de Sánchez i mantindrà el seu lloc «per ara», van remarcar les mateixes fonts.

El llistó del PSOE

El codi ètic del PSOE, aprovat sota mandat de Sánchez, fixa que els càrrecs del partit implicats en un procediment penal hauran de dimitir quan s’obri el judici oral, per la qual cosa Marín pot continuar en la direcció del partit.

Notícies relacionades

No obstant, el juliol del 2018, el PSOE va suspendre de militància i va apartar dels seus càrrecs orgànics els imputats en una trama corrupta en la contractació de sistemes de control de trànsit. Fonts de la direcció van assenyalar llavors que havien d’apujar el llistó a l’haver arribat a la Moncloa amb un propòsit clarament regenerador.

ERC ha anunciat que si Marín no dimiteix, presentarà una moció de censura a la Diputació de Barcelona per prendre-li la presidència. Si es confirma, seria un envit no només als socialistes, sinó també a JxCat, que governa la institució provincial amb el PSC i tindria a la seva mà deixar caure Marín.