Debat de l’estat de la nació

Unides Podem vol atraure Sánchez a un discurs social per evitar les discrepàncies

Els morats confien que el president no porti a col·lació l’augment de la despesa militar

Unides Podem vol atraure Sánchez a un discurs social per evitar les discrepàncies

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem vol evitar la confrontació directa amb Pedro Sánchez en el debat de l’estat de la nació. Les discrepàncies dels últims dies per la despesa en Defensa han sigut ja suficients i consideren que continuar elevant el to no és el millor camí per reeditar el Govern de coalició en les pròximes eleccions. Amb aquesta idea en ment, els morats confien a atraure en els pròxims dies el cap de l’Executiu cap a un discurs més social, centrat en les mesures impulsades per fer front a la crisi, i no tant en debats com el del pressupost militar, cosa que indubtablement els portaria a haver de discrepar, novament, en públic.

A l’espera de concretar quan es reunirà la comissió de seguiment de l’acord de coalició que va reclamar la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, després de les tensions viscudes per l’aprovació d’un crèdit de 1.000 milions d’euros per a despesa militar, a Unides Podem esperen algun gest, tot i que sigui en privat, per part de Sánchez abans que arrenqui el debat, aquest dimarts, que els convidi a aparcar les diferències.

A les files morades consideren que això seria necessari per poder oferir la imatge d’un Govern que, amb les seves discrepàncies, es manté unit i preparat per afrontar l’any i mig que queda de legislatura. En aquest sentit, fonts de la cúpula d’Unides Podem recalquen la importància que Sánchez, en el seu discurs inicial, se centri en les mesures de protecció social i demostri que la intenció és treballar en els pròxims mesos buscant el suport del bloc de la investidura i no amb polítiques que només obtenen el suport de la dreta, com l’increment del pressupost en Defensa fins al 2% del PIB.

Triant el to

Serà el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, i el president del grup parlamentari i líder dels comuns, Jaume Asens, els que intervindran en el debat de l’estat de la nació. Fonts de la direcció de l’espai morat expliquen que les intervencions no estan encara preparades i que al llarg del cap de setmana aniran ultimant el to dels dos discursos.

Notícies relacionades

En part, perquè esperen aquesta possible reunió de la comissió de seguiment del pacte, tot i que fonts socialistes apunten que aquesta cita podria celebrar-se després del debat, atesa la complicada agenda dels diferents participants. A les files morades interpreten aquest retard com un clar gest per marcar el pas a Díaz, que va reclamar que la comissió es convoqués de manera «urgent».

Fonts pròximes a la direcció morada expliquen que el to que facin servir els portaveu morats anirà en la línia del que va utilitzar la secretària general de Podem, Ione Belarra, dilluns passat davant l’executiva del seu partit. Belarra va acusar Sánchez de «no tenir uns objectius polítics clars» i va advertir de la necessitat de «recuperar el ritme» progressista. En això últim hi aprofundirà Echenique, insistint una vegada més que la deriva actual del Govern pot fer anar en orris la reedició de la coalició en les eleccions generals del 2023.