Congrés

Feijóo anticipa una «profundíssima crisi» i acusa el Govern de ser «el principal risc per a l’economia»

El líder del PP avança una «profundíssima crisi» i assegura que seria «dramàtic» no aprovar uns Pressupostos per al 2023 «adaptats» a la situació actual

Feijóo anticipa una «profundíssima crisi» i acusa el Govern de ser «el principal risc per a l’economia»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo va desembarcar per primera vegada al Congrés dels Diputats com a president del PP i des que és senador per reunir la plana major dels grups parlamentaris i advertir d’una «profundíssima crisi» a curt termini. El líder de l’oposició va advertir que «la debilitat del Govern» és ja «un dels grans riscos de l’economia espanyola» i va deixar clar que «seria dramàtic» no aprovar un nou Pressupost per a l’any 2023 tenint en compte que els comptes per a aquest any «ja no serveixen», perquè es van fer partint d’una previsió de creixement del 7% i no superarà el 4%.

Feijóo va assegurar que l’Executiu «ha de canviar de rumb» de manera urgent i va anticipar que «la tripulació del PP» està «preparada per ocupar-se d’aquest canvi». Malgrat que va relatar els diferents pactes oferts a Pedro Sánchez en aquests tres mesos (el pla de xoc econòmic o el relatiu a la defensa i la seguretat del qual no va tenir acusament de recepció), Feijóo va situar el PP en tot moment «en l’alternativa, l’única possible», sense oferir un acord pressupostari per a l’any vinent. «Creiem que el moment actual requereix sentit d’Estat, moderació i una estabilitat que el Govern no té. I acords que el Govern no persegueix», va concloure Feijóo que va mostrar el seu malestar en diferents moments.

El líder del PP, amb la secretària general, Cuca Gamarra, asseguda al seu costat (serà la que defensarà la posició del partit en el debat sobre l’estat de la nació), va qualificar l’Executiu de Sánchez com «el més regressiu de la democràcia» i el va acusar de «fer els ulls grossos» i «mirar cap a un altre costat» malgrat la crisi inflacionista, i va esmentar en diverses ocasions «el que va passa el 2007». Fa dies que alguns dirigents del PP recorden l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero en un símil continu a l’anterior crisi econòmica.

Notícies relacionades

El que tampoc no va aclarir Feijóo durant la seva intervenció va ser la posició del PP respecte a l’increment de despesa militar anunciada pel Govern. Al fer-ho a través del fons de contingència, el que avui s’aprovarà en el Consell de Ministres no requerirà el suport dels populars. Sánchez sí que podria necessitar el primer partit de l’oposició per aprovar els dos nous barcos destructors a Rota compromesos amb els EUA després que els seus socis (dins del Govern i fora) hagin dit clarament que hi estan en contra.

Però el líder conservador va passar de puntetes sobre l’assumpte. «Fa la sensació que ara busca el suport del PP per aprovar un acord assolit, perquè no és capaç d’aconseguir el suport del mateix Govern», va dir en un moment de la seva intervenció. Al parlar dels futurs Pressupostos, el dirigent gallec també va avançar que al projecte de comptes públics hi caldrà afegir «un increment intens en la despesa de defensa després que part del Govern hagi anunciat que el boicotejarà».