Crítiques per donar perfil propi a Díaz

La cúpula socialista es defensa després de la crisi per la despesa militar: «El suport a Ucraïna es demostra amb fets»

El portaveu del PSOE al Congrés justifica l’augment en la inversió en Defensa en la cruesa de la guerra i l’obligació que Espanya mostri el seu suport

Respon tant a les diferències amb Unides Podem com als que dins del PSOE no comprenen que es doni focus a Díaz abans d’impulsar Sumar

La cúpula socialista es defensa després de la crisi per la despesa militar: «El suport a Ucraïna es demostra amb fets»

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Els ministres socialistes i la cúpula del PSOE es van afanyar aquest dimecres a intentar tancar la crisi amb Unides Podem, oberta per l’augment de la despesa militar. Una nova bretxa que ha resultat incomprensible fins i tot a les files del PSOE, que no ha entès ni el moment, a només uns dies que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, presenti la seva plataforma Sumar, ni l’oportunitat, una setmana abans del debat de l’estat de la nació.

Aquesta nova bronca ha causat perplexitat entre els socialistes. Però ni ho han comprès ells ni Unides Podem que veu innecessari mostrar tanta pressa i que el Consell de Ministres aprovés aquest dimarts un crèdit extraordinari de 997 milions per a inversió en Defensa, just quan Pedro Sánchez podia assaborir l’èxit de la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid. En lloc d’això, aquell dijous en què concloïa la cita, l’ala socialista de l’Executiu colava en la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris aquesta pujada del pressupost, sense negociar res amb el soci minoritari.

L’abast d’aquest xoc va portar Díaz a demanar una reunió de la comissió del pacte de seguiment, una cosa que no succeïa des de la pugna amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, per la reforma laboral. Aquest dimecres el PSOE ha mirat de cosir aquest enorme forat en l’Executiu de coalició. El missatge dels ministres socialistes és que les diferències són normals. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, va restar importància al fet que tinguin «visions diferents», i el d’Agricultura, Luis Planas, va mantenir que és un «govern de dos socis que, evidentment, tenen un punt de vista diferent sobre moltes qüestions».

«La guerra no és res menor»

Va anar al portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, a qui va recaure una tasca d’explicació més gran, en una compareixença davant dels mitjans, mentre el seu partit i Unides Podem busquen data i hora per mantenir una trobada. Ell va defensar que s’hagi fet ja, sense dilació, perquè Espanya s’ha compromès a elevar progressivament la despesa en Defensa en la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid, una cosa que Sánchez ja havia assumit pocs dies després de la invasió russa d’Ucraïna.

Gómez va destacar la necessitat d’estar «implicats» amb el que passa en aquest país, on Vladímir Putin «no respecta el dret internacional, ni la vida de civils, ni els corredors humanitaris». Com va dir l’Alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va recordar, «el mal existeix i és allà fora». Per això amb referència als socis de coalició, la resta de partits i els que dins del PSOE opinen que s’ha gestionat malament la tensió amb Unides Podem, va reclamar «sensibilitat». «El compromís davant del drama extrem d’Ucraïna es demostra amb fets».

Notícies relacionades

Amb aquests arguments, el portaveu socialista va justificar que no s’hagi esperat per acordar un primer augment de la inversió militar, que pujarà de manera gradual en els pressupostos per arribar al 2% del PIB el 2029. «El president té molt clar que Espanya estarà a l’altura», va dir. Tot i que va assumir que és bo fer autocrítica sobre com funciona el Govern de coalició, va reiterar que la situació al continent requereix «altures de mira», «sentit d’Estat» i una aposta política i pressupostària «sense precedents» que, va afegir, «no és només espanyola sinó europea». «Es prenen decisions quan s’han de prendre», va assenyalar, perquè «una guerra no és una qüestió menor».

A l’espera d’una reunió del pacte de seguiment que Unides Podem vol celebrar abans que dimarts comenci el debat de l’estat de la nació, Díaz, va mirar també de relaxar la situació, garantint que hi haurà «més coalició que mai» perquè «no hi ha alternativa» a l’actual Executiu, amb referència que ningú està pensant en ruptura. Mentre el president del Govern ha compartit un acte aquest matí amb les dues ministres de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, i tots, a través de la comunicació no verbal, van intentar transmetre cordialitat amb una profusió de petons i abraçades.