Investigació

Els plecs de cinc concursos públics de Navantia per 670.000 euros incloïen el guanyador com a autor

TECHNOPRO.rros apareix en el camp d’autor dels plecs de prescripcions tècniques que fixen les condicions per obtenir una licitació

L’empresa de Cartagena, filial d’una matriu francesa, va obtenir els cinc contractes perquè oferia la «millor relació qualitat-preu d’acord amb els criteris establerts a les bases»

Els plecs de cinc concursos públics de Navantia per 670.000 euros incloïen el guanyador com a autor

Epi_rc_es

6
Es llegeix en minuts

Cinc concursos públics de Navantia, la societat pública espanyola dedicada a la construcció naval civil i militar, incloïen com a autor en les metadades dels plecs el nom de l’empresa a la qual finalment van ser adjudicats.

El valor sumat dels cinc contractes és de 666.850 euros i l’adjudicatària en tots va ser Techno Pro Hispania, dedicada a la col·laboració amb empreses i institucions del sector naval i enginyer. Un dels contractes correspon al febrer del 2021 i els altres quatre, al període entre el juny i el desembre del 2018, just en el moment en què l’acabat de formar Govern de coalició va decidir revolucionar el consell d’administració de Navantia.

A més del nom que figura com a autor dels plecs que fixaven les condicions necessàries per rebre els contractes, les metadades demostren que els documents van acabar de ser redactats diverses hores abans que s’anunciés el concurs de manera pública. En el cas de la licitació del 2021, es va redactar amb 19 dies d’antelació.

Així ho testifica una anàlisi de dades portada a terme per La Nueva España i El Periódico de España en una investigació realitzada gràcies a una eina informàtica d’anàlisi massiva de licitacions desenvolupada pels científics de dades Manuel J. García Rodríguez i José Carlos Montes Luna.

L’esmentada eina rastreja els documents informàtics en format PDF o Word, que són els que sol utilitzar l’administració per articular les seves contractacions i que deixen rastre a través de les anomenades metadades. La seva traçabilitat permet conèixer el nom dels equips que han creat o modificat els documents.

Als plecs de clàusules administratives es fixen els requisits que han de complir les empreses sol·licitadores per a l’adjudicació d’un contracte. Si fossin clàusules administratives generals haurien de ser aprovades pel Consell de Ministres, però, en aquest cas, al ser particulars, havien de ser aprovades per l’òrgan de contractació, és a dir, Navantia.

Les metadades presents a la Plataforma de Contractació del Sector Públic per a aquests concursos, tal com ha comprovat aquest diari, indiquen, tanmateix, que en els cinc contractes l’autor dels plecs —en alguns casos de les prescripcions tècniques, de les administratives o fins i tot de totes dues—, va ser TECHNOPRO.rros.

Tots els contractes van ser negociats amb publicitat, és a dir, que abans de treure les condicions de la licitació l’Administració hauria contactat amb empreses que poguessin guanyar potencialment el concurs. Tots els processos es van adjudicar a Techno Pro perquè oferia «millor relació qualitat preu d’acord amb els criteris establerts en les bases de la licitació».

Investigació interna

Consultada per El Periódico de España, Navantia assegura que les cinc licitacions «s’han posat en coneixement de la unitat de compliment» per ser investigades de manera interna. Tanmateix, fonts de l’empresa apunten a aquest diari que en algunes ocasions se subcontracten activitats administratives i de gestió, i que això pot haver fet que personal d’aquestes empreses, en aquest cas Techno Pro, figuri com a autor dels plecs.

«Hi ha empleats externs encarregats de preparar documentació administrativa per a una licitació, com és el plec de clàusules administratives. Aquest és, segons una primera anàlisi, el motiu que personal d’aquestes empreses externes figuri com a autor dels documents. Les metadades reflecteixen el nom de l’usuari que va gravar en primer lloc aquest document [una plantilla], no el de qui el va completar», apunten des de Navantia.

Techno Pro Hispania, per la seva banda, no fa cap referència a la possibilitat que un dels seus empleats, fixos o externs, estigui subcontractat al seu torn per Navantia, però assegura a aquest diari per mitjà del seu CEO, Juan Antonio García Solano, que «si a Navantia obren una investigació interna sobre aquestes licitacions» estaran «completament a la seva disposició».

Quant a la presència del nom de l’empresa en el camp d’autor dels plecs de les licitacions que va acabar guanyant, Techno Pro diu que no entén com va poder arribar-hi: «Si al creuar metadades la paraula ‘technopro’ va associada a l’autor d’algun dels plecs d’aquestes licitacions, des del nostre punt de vista no té sentit, ja que nosaltres no podem interferir en els processos interns dels nostres clients en relació amb qualsevol licitació i, en aquest cas, de Navantia».

El nou Govern va canviar el consell de Navantia

Navantia és una societat pública espanyola dedicada a la construcció naval civil i militar amb una participació del 100% de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). Dins del sector, és una de les constructores més antigues i importants d’Europa i la més important del món hispà.

L’empresa pública, que compta amb sis drassanes a la ria de Ferrol, Cartagena i la badia de Cadis va realitzar el 2018, any en què es van publicar quatre dels cinc concursos públics, contractacions per valor de 3.800 milions d’euros.

Quatre dels cinc contractes en què el nom de l’empresa adjudicatària figura com a autor dels plecs corresponen al període entre juny i desembre del 2018, just quan l’acabat de formar Govern de Pedro Sánchez va decidir revolucionar el consell d’administració de Navantia. El moviment més important va arribar al juliol, quan es va substituir en la presidència Ángel Sánchez, home de confiança de l’exministra popular Fátima Báñez, per Daniel Jiménez, exdirector adjunt del gabinet de la llavors nova ministra de Treball socialista, Magdalena Valerio.

Techno Pro va aconseguir contractes amb Navantia per 3 milions en tres anys

Techno Pro Hispania, per la seva banda, és una empresa establerta a Cartagena i integrant del Grup FIVA, que va néixer el 2001 amb la «vocació de convertir-se en un soci clau per a les empreses dels sectors naval i industrial», segons anuncia a la seva pàgina web.

La seva activitat es va desenvolupar al principi en l’àmbit militar, però amb el pas dels anys es va expandir al sector civil i industrial. Entre el 2018 i el 2021, quan es van produir les cinc licitacions en què l’empresa de Cartagena apareix com a autora dels plecs, Techno Pro va aconseguir l’adjudicació de contractes amb Navantia per valor de 3.887.336,39 euros.

Notícies relacionades

El seu CEO des de fa més de 20 anys, Juan Antonio García Solano, va ser l’encarregat de crear la divisió Hispania de Techno Pro, ja que l’empresa matriu és francesa. Als 46 anys, García Solano explica en una recent entrevista interna que va aconseguir el lloc de treball gràcies a una beca de dos mesos que va fer durant el seu Erasmus a Cherbourg, França. El motiu pel qual el van contractar com a becari: el seu origen murcià.

«Techno Pro va ser la primera empresa que es va posar en contacte amb mi, i de seguida vaig entendre per què. M’encarregava de traduir a l’espanyol els diferents documents comercials de l’empresa i també havia d’establir contactes amb Navantia», assegura el director general de Techno Pro Hispania, que és, a més, natural de Cartagena, on són ubicades les drassanes de Navantia. «No va ser fàcil, ja que no tenia coneixements en aquest camp, però vaig aconseguir una cita amb Navantia a Cartagena per presentar Techno Pro i els seus serveis. ¡Aquesta va ser una primera petita victòria!».

Temes:

Corrupció