Cita pendent

Sánchez allarga la mà a Aragonès per convocar al juliol la taula de diàleg

  • El president del Govern tanca files amb ERC i reclama a Junts que s’impliqui més en les negociacions

Sánchez allarga la mà a Aragonès per convocar al juliol la taula de diàleg

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, advoca per convocar la taula de diàleg sobre Catalunya al juliol i reclama a Junts que s’hi impliqui més. Fa setmanes que l’Executiu espanyol i la Generalitat ultimen una trobada per abans de les vacances d’estiu i aquest diumenge, en una entrevista a ‘El País’, Sánchez ha puntualitzat la seva predisposició que la data concreta sigui aquest mes. La taula de diàleg és un espai bilateral de negociació entre el Govern espanyol i la Generalitat creat després del suport d’ERC a la investidura de Sánchez i que des d’aleshores només s’ha reunit dues vegades. La primera a la Moncloa, quan encara Quim Torra era president, el febrer de 2020, just abans de l’esclat de la pandèmia, i la segona, el setembre del 2021 a Barcelona, al Palau de la Generalitat, ja amb Aragonès al capdavant del Govern.

La intenció de Sánchez de reunir la taula de diàleg al juliol contrasta amb les crítiques reiterades d’ERC a la seva falta de predisposició per asseure’s a negociar. Ahir dissabte, el president de la formació republicana, Oriol Junqueras, carregava contra el líder socialista acusant-lo que «sempre busca excuses, actua amb mandra infinita i arrossega els peus» pel que fa a donar vida a aquesta negociació bilateral. On sí que coincideixen tant des del PSOE com des d’ERC és en les seves crítiques a Junts per la seva falta d’implicació en aquest procés. «Ens agradaria comptar amb la presència de Junts per Catalunya», ha manifestat Sánchez aquest diumenge.

Convivència

«Un dels grans actius d’aquest Govern de coalició progressista és que es pugui garantir la cohesió i la convivència a Catalunya i al conjunt de l’Estat amb diàleg i amb l’agenda del retrobament», ha afirmat Sánchez. Sánchez s’ha felicitat que avui a Catalunya la situació política és molt diferent de la que hi havia el 2017, quan es va celebrar el referèndum de l’1-O i l’Estat va acabar intervenint l’autonomia catalana, i que el 2019, quan hi va haver diverses vagues polítiques i protestes multitudinàries. I ho ha atribuït, en part, a l’actitud i les actuacions del seu Govern.

Notícies relacionades

D’altra banda, el president ha manifestat el seu «respecte» per les decisions preses pels tribunals i s’ha mostrat convençut que el Tribunal Suprem no revocarà els indults als presos per organitzar i participar del referèndum de l’1-O. Sánchez ha defensat que el seu Executiu va complir amb la llei al concedir els indults i va reivindicar un dret que figura en la Constitució i «en tots els sistemes democràtics del món».

D’altra banda, no ha volgut pronunciar-se sobre si la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hauria de dimitir o no després de quedar a un pas de judici per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). «És una decisió que han de prendre Junts i la política catalana. Des de la meva posició com a secretari general del PSOE, amb el codi ètic que tenim al nostre partit, les coses són rotundes», ha afegit.