Consell Nacional d’ERC

Junqueras carrega contra Sánchez per les morts de Melilla: «Resol els problemes com la dreta més extrema»

  • El líder d’ERC critica Junts per deixar-los a ells la «dificultat» de la taula de diàleg amb el Govern central: «Ja va passar el mateix l’octubre del 2017»

Junqueras carrega contra Sánchez per les morts de Melilla: «Resol els problemes com la dreta més extrema»

Blanca Blay / ACN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha carregat contra el Govern de Pedro Sánchez per la gestió que ha realitzat fins ara de les morts a la tanca de Melilla el 24 de juny, que ha qualificat com a pròpia de la «dreta més extrema». La xifra de persones mortes que intentaven creuar la frontera cap a Espanya oscil·la entre les 23 que reconeix la Guàrdia Civil i les 37 que apunten les oenagés sobre el terreny. El president dels republicans també ha criticat subtilment els seus socis en el Govern, Junts, per la seva falta d’implicació en la taula de diàleg amb l’Estat. 

«El PSOE no és prou valent per resoldre els problemes que té plantejats, per això els resol com la dreta més extrema», ha afirmat Junqueras en els primers compassos de la seva intervenció durant el Consell Nacional d’ERC celebrat aquest dissabte a Barcelona. Els republicans i altres forces amb representació en el Congrés ja han demanat la compareixença de Pedro Sánchez, que en els últims dies ha passat de lloar l’actuació de la policia marroquina a «lamentar» les víctimes mortals de la tragèdia. 

Junqueras ha comparat l’actuació del Govern de coalició a Melilla amb la seva implicació en la taula de diàleg amb el Govern català. Ha manifestat que en els dos casos aplica «en gran mesura» el mateix «marc mental» que la «dreta i la dreta més extrema» i que li «recorda als que sempre han negat les negociacions», en al·lusió al PP de Mariano Rajoy. «Sempre busca excuses, actua amb mandra infinita i arrossega els peus», ha afegit. Govern espanyol i Generalitat tenen pendent, abans que s’acabi l’estiu, una nova trobada bilateral, anunciada fa setmanes però que encara no té data concreta.

Més poder per obligar a negociar

El líder d’ERC ha considerat que l’única manera d’obligar l’Estat a encarrilar la negociació i avançar és augmentant el pes institucional dels republicans a Catalunya, apuntant especialment amb aquestes paraules l’alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall, assegut a les primeres files i que aspira a guanyar-li la plaça de Sant Jaume a Ada Colau. «El nostre treball és pressionar-los sempre i des de tots els costats; com més forts siguem, també des d’una perspectiva institucional, més podrem pressionar», ha afirmat Junqueras a menys d’un any dels comicis municipals.

Notícies relacionades

De Pedro Sánchez a Junts, el líder d’ERC ha manifestat que el seu partit negocia amb desavantatge en aquesta taula bilateral, ja que els seus socis de Govern no hi estan implicats. «Alguns no surten de la seva posició còmoda, de fer veure que no va amb ells, i deixen la dificultat als altres, a nosaltres. [...] Ja va passar el mateix l’octubre del 2017», ha declarat, amb referència a l’organització del referèndum independentista. «No defensar la negociació és renunciar a l’amnistia i a l’autodeterminació, necessitem la màxima implicació de tothom», ha insistit. 

Part de la plana major del partit present, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al capdavant, els consellers Laura Vilagrà (Presidència), Roger Torrent (Empresa) i Josep Cambray (Educació), l’alcaldable a Barcelona, Ernest Maragall i la portaveu, Marta Vilalta