Congrés dels Diputats

Podem s’oposa que Sánchez i Marlaska s’expliquin al Congrés sobre la tanca de Melilla

El soci minoritari del Govern pressiona perquè donin explicacions ‘motu proprio’ al Congrés dels Diputats | El Congrés dels Diputats acorda, a petició d’Unides Podem, guardar un minut de silenci pels immigrants morts

Podem s’oposa que Sánchez i Marlaska s’expliquin al Congrés sobre la tanca de Melilla

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Unides Podem s’oposarà a la petició presentada per nombrosos partits d’oposició perquè compareguin al Congrés el president de Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per explicar el que va passar a la frontera de Melilla, on van morir desenes d’immigrants a l’intentar saltar la tanca.

El soci de Govern votarà en contra d’aquestes iniciatives al Parlament, en virtut de l’acord de coalició, pel qual els dos membres de l’Executiu es van comprometre a no obligar a donar explicacions a cap dels seus ministres, segons fonts d’Unides Podem. El portaveu parlamentari morat, Pablo Echenique, ha evitat aquest dimarts avançar el sentit del vot, i preguntat sobre aquest assumpte s’ha limitat a mostrar-se «convençut que hi haurà compareixences a petició pròpia per la gravetat dels fets».

Aquesta afirmació, expliquen a les files morades, seria una manera de «pressionar» dins del Govern perquè es donin explicacions sobre aquest assumpte en seu parlamentària, més encara després que Sánchez assegurés que l’intent d’entrada havia estat «ben resolt» i que lloés l’actuació de la policia marroquina. Un moviment que continuarà en els pròxims dies per part d’Unides Podem, que dona per fet que bé Marlaska o Sánchez «hauran de comparèixer», i que l’habitual és que, abans de veure’s obligats a comparèixer per l’oposició, els membres del Govern demanin fer-ho a petició pròpia.

Perfil baix

El soci minoritari de Govern ha pactat amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, mantenir «perfil baix» durant la celebració de la Cimera de l’OTAN, i és per això que s’han abstingut de carregar contra el titular d’Interior en els últims dies, evitant demanar explicacions al Govern i presentant només una proposició no de llei –una iniciativa no vinculant– demanant que s’obri una investigació sobre els fets.

Notícies relacionades

Els morats han suplert la falta de fiscalització amb el simbolisme, i han elevat a la Junta de Portaveus una petició, que ha tirat endavant, per la qual el Congrés dels Diputats guardarà aquest dimarts a la tarda un minut de silenci abans de començar el ple «per les víctimes mortals de Melilla i per totes les víctimes de les últimes dècades al Mediterrani i l’Atlàntic així com a les portes de les ciutats autònomes».

El portaveu socialista Héctor Gómez ha evitat posicionar-se sobre una eventual compareixença i ha assegurat que «sempre aquest govern ha estat obert a facilitar qualsevol tipus d’informació», «el que no permetrem és que el PP utilitzi qualsevol oportunitat per demanar compareixences sense que tingui cap informació». El dirigent socialista ha sostingut que «qui més compareixences ha fet ha sigut Pedro Sánchez, que mai ha evitat comparèixer»