PSOE i Podem recolzen la iniciativa

El Congrés investigarà l’entramat policial a Andorra que involucra el PP

El Congrés investigarà l’entramat policial a Andorra que involucra el PP

Efe

1
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats investigarà el presumpte entramat policial que involucra l’exministre del Govern del PP, Jorge Fernández Díaz, en l’anomenada ‘operació Catalunya’ que porta una jutge d’Andorra. La Junta de Portaveus, amb el suport majoritari del PSOE, Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JxCat, PDECat, la CUP i BNG ha recolzat crear una comissió d’investigació sobre la presumpta intromissió a la sobirania d’Andorra per responsables polítics espanyols i d’«entramats parapolicials» en el marc de l’‘operació Catalunya’.

Una sol·licitud de comissió que van registrar els partits independentistes catalans i bascos el 17 de juny i que serà debatuda en el ple del Congrés, tot i que el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, ha afirmat que «amb tota seguretat tirarà endavant». «Per posar-la en marxa al més aviat possible i treballar de forma rigorosa per aportar llum sobre uns àudios d’un exministre del PP que són molt alarmants i preocupants», ha incidit Gómez, després d’assenyalar que Fernández Díaz va desmentir la seva vinculació amb aquesta operació a Andorra quan va comparèixer al Congrés pel cas Kitchen.

Notícies relacionades

Una jutge andorrana va notificar el 13 de juny a l’expresident del Govern Mariano Rajoy i al que va ser el seu ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, entre altres membres del seu Executiu, que els investiga arran d’una querella per presumptes pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés. La investigació deriva d’una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Drets i l’expresident de BPA, Higini Cierco.

Els partits independentistes catalans i bascos proposaven aquesta comissió per estudiar la possible intromissió en la sobirania del Principat d’Andorra dels responsables polítics investigats per la justícia andorrana, en particular, l’expresident del Govern Mariano Rajoy, l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, l’exsecretari d’Estat per a la Seguretat Francisco Martínez i l’exdirector general de la Polícia Ignacio Cosidó. EFE