SET ANYS SENSE FER-SE

El Congrés es prepara per començar el debat sobre l’estat de la Nació el 12 de juliol

Membres del Govern central han dit en converses privades amb els portaveus que aquesta és la data que hi ha sobre la taula

El Congrés es prepara per començar el debat sobre l’estat de la Nació el 12 de juliol

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

L’oposició parlamentària ja s’està fent a la idea que el debat sobre l’estat de la Nació començarà el 12 de juliol, previsiblement a les 12.00 hores, amb la intervenció del president del Govern, Pedro Sánchez. Tot i que la comunicació no s’ha formalitzat i, per tant, la data no és oficial, sí que membres de l’Executiu ja han dit en converses privades amb portaveus parlamentaris que l’agenda del líder socialista apunta a aquell dia i a aquella hora, segons han informat cinc fonts dels grups.

El 12 de juliol, dimarts, és una data fora del període ordinari, ja que acaba el 30 de juny. Haurà de ser convocada, per tant, una sessió extraordinària. La idea del Govern per a aquella setmana de l’11 al 15 del mes vinent no inclou només el debat sobre l’estat de la Nació, sinó més assumptes, com per exemple la llei de memòria democràtica. En els càlculs de l’Executiu es contempla una espècie de «ple escombra» que, després del debat i les votacions de les propostes de resolució que generi l’esmentat debat, els diputats discuteixin i aprovin una sèrie de dictàmens. Seria el dijous 14 a la tarda.

La llei de memòria democràtica, la llei del sector ferroviari, la llei de regulació del joc són tres de les normes que el Govern vol deixar a punt abans de l’aturada vacacional perquè el Senat en completi la tramitació tot seguit. El calendari legislatiu del PSOE i d’Unides Podem s’ha intensificat de tal manera que el juny no ha resultat suficient, per això busquen un ple extraordinari.

Notícies relacionades

Una altra qüestió que el Congrés haurà d’emprendre és la convalidació o derogació del segon decret de mesures contra la crisi provocada per la guerra d’Ucraïna. En té prou per a això amb una sessió de la Diputació Permanent durant els 30 dies següents al de l’aprovació en Consell de Ministres, cosa que va succeir dissabte passat, 25 de juny. És tradició que una Diputació Permanent se celebri abans que acabi el juliol. És l’òrgan que assumeix les funcions del ple en períodes extraordinaris o en períodes posteriors a la dissolució de les Corts.

Al Congrés, tanmateix, compten ja amb el debat sobre l’estat de la nació entre els dies 12 i 14 de juliol. A l’espera de la confirmació de les dates i de les hores, començaria el president el dimarts 12 a les 12.00 hores, es pararia la sessió per a una aturada i es reprendria a les 15.00 o 16.00 hores perquè intervinguin els portaveus de l’oposició, segons els grups de més a menys diputats. És probable que el format continuï el dimecres 13. Acabada la confrontació de discursos i missatges, s’obrirà un termini per al registre de propostes de resolució. El dijous 14 es farà el corresponent debat i la consegüent votació, i després d’això, un ple escombra per veure aquestes lleis citades abans. Podria entrar aquí la convalidació del decret anticrisi.