Reunió de l’Aliança Atlàntica

Cimera històrica de l’OTAN: Joe Biden ja és a Madrid

El rei Felip VI rep el president dels EUA a peu d’escaleta a la base aèria de Torrejón de Ardoz

El dirigent demòcrata es veurà amb Sánchez a la Moncloa a les quatre i, després, tindrà una reunió amb el Monarca al Palau Reial

Cimera històrica de l’OTAN: Joe Biden ja és a Madrid

EFE/ J. J. Guillén POOL

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI rebrà el president dels EUA, Joe Biden, pocs minuts després de les tres de la tarda a la base àrea de Torrejón de Ardoz, a uns 30 quilòmetres de Madrid, ciutat on participarà en la cimera de l’OTAN. El dirigent nord-americà ha arribat directament des d’Elmau (Alemanya), on s’ha fet la reunió dels països que componen el G-7.

El Rei saludarà Biden a peu d’escaleta de l’‘Air Force One’. El polític demòcrata té prevista una reunió bilateral amb Pedro Sánchez a les quatre a la Moncloa i després tornarà a veure Felip VI, a dos quarts de sis, al Palau Reial. El Monarca el rebrà en audiència abans d’oferir un sopar a tots els caps d’Estat i de Govern que assisteixen a la cimera de l’Aliança Atlàntica. El conclave comença oficialment dimecres al matí, però ja es veuran tots aquesta nit.

Al Saló de Columnes

Després de la seva trobada, està previst que el Monarca i Biden pronunciïn unes paraules al cerimoniós Saló de Columnes, escenari de dies històrics per a la història d’Espanya com quan es va firmar el tractat d’adhesió a les Comunitats Europees (1985) o Joan Carles va posar la seva rúbrica a l’abdicació (2014). També en aquest mateix espai va parlar Barack Obama al costat de Felip VI en la seva visita exprés a Espanya el juliol del 2016.

El president dels EUA ha arribat a una ciutat on les carreteres sembla que visquin un diumenge. Pocs cotxes, per les recomanacions per teletreballar, i alguns talls per controls de seguretat i per donar pas a les més de 40 delegacions dels mandataris estrangers que han viatjat a Madrid. Com passa a les ciutats que acullen aquest tipus de cimeres, la capital està sota un dispositiu de seguretat extraordinari. Més de 10.000 membres de seguretat, entre els quals 6.500 policies nacionals, 2.400 guàrdies civils i seguretat privada i policia local, garantiran que la reunió transcorri amb normalitat i els moviments dels dirigents.

‘La Bèstia’

Notícies relacionades

Biden, que té l’acompanyament de seguretat més espectacular de tots, es mou amb una comitiva de més de 50 vehicles que van preparats amb interceptors per impedir explosions, sistemes de comunicacions, armes pesants i tot el necessari per poder repel·lir un atac químic o biològic.

Al cotxe on va el president dels EUA, un Cadillac One, l’anomenen ‘la Bèstia’, perquè té baixos d’acer a prova de bombes i inclou bosses de transfusió de sang per atendre el mandatari en una emergència. Les seves portes són molt més amples del que és habitual i pesen el mateix que les d’un Boeing 757.