Enquesta del GESOP

Sondeig Barcelona: tres de cada quatre barcelonins aposten per un canvi a l’alcaldia

Quatre de cada deu votants de Colau volen un altre regidor i la meitat dels ciutadans creuen que la situació política ha empitjorat

  • Enquesta eleccions Barcelona: Collboni supera Colau i disputa la victòria a Maragall

Sondeig Barcelona: tres de cada quatre barcelonins aposten per un canvi a l’alcaldia

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan falta menys d’un any per a l’examen electoral a Barcelona, l’Enquesta de Política Municipal del Gesop, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, detecta una forta controvèrsia entorn de la gestió d’Ada Colau al capdavant de l’ajuntament. Les problemàtiques socials fan que gairebé la meitat dels barcelonins opinin que la situació política a la ciutat ha empitjorat en els últims quatre anys, i que tres de cada quatre siguin partidaris d’un canvi a l’alcaldia, poques setmanes després que Colau hagi confirmat que es presentarà al que seria el seu tercer mandat.

El 72,7% dels entrevistats consideren que fa falta un nou alcalde o una nova alcaldessa a Barcelona, davant el 21,4% que no creuen que sigui necessari un canvi al capdavant del consistori. El toc d’atenció a Colau li arriba fins i tot des dels seus propis votants, ja que el 41,6% dels que van triar la papereta de Barcelona en Comú en les eleccions del 2019 aposten avui per un relleu a l’alcaldia. No obstant, el 52,6% dels electors dels comuns continuen confiant en l’alcaldessa.

Notícies relacionades

Entre els votants de la resta de partits, la necessitat d’un canvi és l’opinió majoritària, tot i que els percentatges varien molt segons la proximitat o llunyania ideològica amb Colau. El rebuig de l’alcaldessa supera el 90% en les forces de dretes; està per sobre del 80% entre els votants de Junts, d’ERC i de l’altre soci del govern municipal, el PSC; i amb prou feines passa del 50% entre l’electorat de la CUP. Quant als abstencionistes, 7 de cada 10 tampoc avalen la continuïtat de Colau.

Aquestes xifres quadren amb la mala percepció de la situació política. El 49,2% dels barcelonins creuen que ha evolucionat a pitjor en el mandat actual; el 34,2% la veu igual; i el 13,9% opina que ha millorat. El suspens és majoritari entre els votants de tots els partits (incloent-hi el PSC), tret dels de la CUP i Barcelona en Comú, que creuen que la situació política és igual que fa quatre anys. Només un de cada quatre votants de Colau perceben una millora.

Fitxa tècnica