Mesures excepcionals

Madrid reforça la seguretat per acollir la cimera de l’OTAN

Policies nacionals, municipals i guàrdies civils reforçaran la seva presència a la capital | Ifema, les zones pròximes al Palau Reial i al Reina Sofia, entre d’altres, es veuran afectades per la cimera

4
Es llegeix en minuts

Madrid està des de primera hora d’aquest dilluns en fase «crítica» en matèria de seguretat a causa de la cimera de l’OTAN que se celebrarà el dimecres 29 i el dijous 30 amb l’assistència de 40 líders internacionals i 5.000 assistents que estaran protegits per 10.000 agents de les forces de seguretat.

La pota més «silenciosa» de l’operació de seguretat batejada com a Eirene –la deessa grega que porta la pau– l’ha assumit la Comissaria General d’Informació de la Policia en col·laboració amb el CNI, cossos policials de la resta de països membre de l’aliança, així com la Interpol, l’Europol i seguretat de l’OTAN.

Una presència i unes mesures de seguretat que afectaran la vida normal de la ciutat, on des de divendres passat s’ha intensificat la presència policial als carrers i altres mesures per mantenir el control minut a minut.

L’operació Eirene entra en fase crítica

- 10.000 agents desplegats. 6.550 policies nacionals, el cos que portarà el pes del dispositiu, i 2.400 guàrdies civils. S’hi uniran efectius de la Policia Municipal de Madrid, de Bombers, Emergències i Protecció Civil, de la seguretat de Casa Reial, de la de Presidència de Govern i de Seguretat Privada.

- Es constitueix en un pavelló d’Ifema el Centre de Coordinació, CECOR, que funcionarà les 24 hores i en el qual estaran representats tots els operadors que han participat i participaran en el pla de seguretat.

- La Policia Nacional té blindat Ifema –amb l’estació de metro tancada– i intensifica el ciberpatrullatge per evitar qualsevol amenaça, incloent-hi les virtuals amb protecció especial als sistemes de telecomunicacions i la mateixa gestió de l’espai OTAN a Ifema.

Escenaris

- Les zones més afectades seran les que acullin els principals esdeveniments de la cimera, com Ifema i el Museu del Prado, que es tancarà dos dies perquè acollirà un sopar de feina en zones que no afectaran les obres d’art.

- L’entorn del Palau Reial, del Teatro Real i del Museu Reina Sofia, l’eix del passeig de la Castellana (pels hotels on s’allotjaran moltes delegacions) i les de l’aeroport de Barajas i la Base Aèria de Torrejón es veuran també alterats.

- Fora de Madrid, el Real Sitio de San Ildefonso i la Real Fábrica de Cristales de La Granja, a Segòvia, una visita inclosa també en el programa d’acompanyants.

Trànsit afectat dins i fora de la capital

- Les entrades i sortides a Madrid per l’A-2, l’M-11 i l’M-40, en el tram comprès entre aquestes dues vies, registraran talls de trànsit des de demà dimarts, especialment a primera hores del matí i de la tarda, cosa que provocarà retencions a la resta d’accessos.

- Per accedir a Madrid amb cotxe, l’únic itinerari alternatiu d’alta capacitat és l’R-2 per agafar després l’M-50 cap a la capital, tenint en compte que també hi haurà talls de carrers i la circulació serà molt complicada.

- Per als trajectes procedents o en direcció cap a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid Barajas la recomanació és utilitzar el metro i Rodalies.

- Des d’avui dilluns està prohibit aparcar a les zones abalisades per l’Ajuntament de Madrid, amb especial atenció a l’ametlla central de la ciutat.

- L’eix del passeig de la Castellana estarà «completament tancat» per moments, així com el passeig del Prado, pel trasllat de les diferents delegacions.

- La zona d’Ifema Madrid es veurà especialment afectada, amb talls de trànsit als voltants.

Transport públic

- Es reforça el transport públic amb un increment del 10% dels trens del metro en les línies 1, 5, 6 i 10 i, si fos necessari, també en les línies 4 i 9.

- Totes les línies de l’EMT seran gratuïtes dimarts, dimecres i dijous.

- L’estació Feria de Madrid es mantindrà tancada des del dimarts 28 al 30 de juny, tots dos inclosos, i es reforça l’arribada i sortida de la zona amb dues línies més d’autobusos, la 104 i la 112 de l’EMT.

- Per motius de seguretat podria veure’s modificat el transport públic de manera puntual, així com la freqüència de trens i el tancament i control d’aforaments a determinades estacions.

Esdeveniments entorn de la cimera

- Felip VI ofereix aquest dimarts un sopar de gala als mandataris dels 30 països que integren l’OTAN i als seus acompanyants al Palau Reial.

Notícies relacionades

- L’endemà, serà Sánchez qui exercirà d’amfitrió dels caps d’Estat i de Govern en un sopar al Museu del Prado.

- Amb motiu de la reunió, hi haurà una agenda d’activitats per a acompanyants dels mandataris en la qual farà d’amfitriona la reina Letícia, que inclou visites al Real Sitio de La Granja de San Ildefonso (Segòvia), al Museu Reina Sofia per contemplar el ‘Guernica’ de Picasso, i al Teatre Real.