Cimera de l’OTAN a Madrid

La reina Letícia rep Jill Biden en el seu primer acte a Espanya

La monarca dona la benvinguda a la primera dama nord-americana a la Zarzuela, per després visitar la seu de l’Associació Espanyola contra el Càncer

3
Es llegeix en minuts

La reina Letícia ha rebut aquest dilluns al palau de la Zarzuela la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, en el primer dels actes en què coincidiran des d’avui fins dijous durant la seva estada a Madrid amb motiu de la cimera de l’OTAN.

La reina ha donat la benvinguda a Biden a l’escalinata exterior de la Zarzuela, on s’han saludat amb molta cordialitat agafant-se els braços, segons les imatges distribuïdes per la Casa del Rei.

Posteriorment, Letizia i la primera dama, que ha lluit un vestit vermell, han accedit a l’interior del palau per mantenir una conversa en una sala amb sofàs blancs, que ha durat prop de 45 minuts.

La dona de Biden va arribar ahir a la nit a Madrid, mentre que el president nord-americà ho farà demà, dimarts, quan serà rebut per Felip VI a la base militar de Torrejón (Madrid), procedent d’Alemanya, on participa en la cimera del G-7.

Després de la seva trobada a la Zarzuela, la reina i Jill Biden s’han desplaçat a la seu de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) per conèixer la tasca que aquesta entitat desenvolupa contra la malaltia.

Jill Biden, de 71 anys, és professora d’institut des del 2009, tasca que compatibilitza amb la de primera dama.

L’educació, la lluita contra el càncer o la salut mental són alguns dels assumptes en què més abocada està la primera dama nord-americana i que coincideixen amb les àrees en què també treballa la reina, per això en la seva primera conversa han intercanviat unes primeres impressions sobre aquestes polítiques socials.

La dona de Biden també s’ha erigit com una defensora dels drets de la dona, cosa que va deixar patent dissabte passat quan va mostrar el seu rebuig de la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units de revocar el dret a l’avortament.

«Durant gairebé 50 anys, les dones han tingut el dret de prendre les seves pròpies decisions sobre els seus cossos. Aquest dret els hi han robat. Tot i que estem desolades per aquesta injustícia, no ens quedarem callades [...] Demà continuarem la lluita per les nostres filles, les nostres àvies i per nosaltres mateixes fins que totes les dones puguin decidir de nou pel seu futur», va dir a les xarxes socials.

L’agenda de la Reina i Jill Biden continuarà demà, dimarts, amb la visita al centre d’acollida a ucraïnesos a Pozuelo de Alarcón (Madrid), i a la nit, en el sopar que els Reis oferiran al Palau Reial als mandataris dels països de l’OTAN que assisteixen a la cimera.

Dimecres i dijous, en paral·lel a la reunió dels països aliats, hi haurà una agenda d’actes de les consorts dels caps d’Estat i de Govern, on, per tant, la Reina tornarà a coincidir amb la primera dama nord-americana.

Primer es desplaçaran al Real Sitio de La Granja de San Ildefonso (Segòvia) per disfrutar de les fonts dels jardins, visitar el palau reial i la Reial Fàbrica de Vidres i, posteriorment, aniran al Museu Reina Sofia per veure el ‘Gernika’ de Picasso i compartir un dinar.

El programa d’activitats de les consorts es completarà dijous amb una visita al Teatro Real de Madrid.

A la seva arribada a Madrid ahir a la nit, Jill Biden va ser rebuda per l’ambaixadora dels Estats Units a Espanya, Julissa Reynoso, que va ser l’anterior cap de gabinet de l’oficina de la primera dama.

«Aquesta visita posarà especial accent en alguns dels reptes globals, com la lluita contra el càncer i el suport a Ucraïna, en què els Estats Units i Espanya col·laboren estretament», va assenyalar Reynoso a Twitter.

És la primera vegada que la reina i Jill Biden coincideixen des de l’arribada del seu marit a la Casa Blanca el gener del 2021 en substitució de Donald Trump.

Notícies relacionades

Letizia ja va rebre Michelle Obama a la Zarzuela quan era primera dama dels Estats Units el juny del 2016 quan va pronunciar una conferència a Madrid.

Abans de la trobada privada que van mantenir, la dona de Barack Obama va saludar Felip VI, la princesa Leonor i la infanta Sofia.