Trama de seguretat

Així captava l’Estat espies de l’independentisme

Un jove revela a ‘Ara’ i ‘Directa’ el procediment amb què se’l va voler reclutar per informar de dades sensibles del moviment sobiranista

Així captava l’Estat espies de l’independentisme
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una trucada d’un desconegut que sembla saber-ho tot d’un mateix i que s’identifica com a personal de Seguretat Nacional, una proposta per convertir-se en confident i una cita en un lloc públic l’endemà. Es presenten bona part dels ingredients necessaris per completar la trama d’una pel·lícula d’espies, però ni aquest relat és de ficció ni transcorre en un destí exòtic del Pròxim Orient. Així és com comença la relació d’Enric Pérez amb el personal que mira de convèncer-lo per integrar-se en els serveis d’espionatge a l’independentisme català i que ha decidit denunciar públicament aquest jove aspirant a mosso i amb un judici pendent per la relació dels delictes de tinença d’explosius i d’atemptat contra l’autoritat en una protesta deTsunami Democràtic contra el Consell de Ministres que es va celebrar a Barcelona el 2018.

Llavors, Pérez, de 24 anys, formava part de Jovent Republicà, les joventuts d’ERC, i malgrat que en l’actualitat no freqüenta aquest col·lectiu, la idea per captar-lo en el departament de Seguretat Nacional és que reprengui els seus contactes per facilitar informació a l’Estat sobre els plans de l’independentisme català. Aquesta és la proposta que li acabaran traslladant els qui diuen dir-se Alfredo i Juan, els seus contactes en aquesta primera cita amb l’aparell de l’Estat i que aquest noi de 24 anys ha relatat a ‘Ara’ i ‘Directa’. A canvi, li deixen entreveure que poden ajudar-lo en les «aspiracions» del seu desig frustrat de convertir-se en mosso d’esquadra.

«Qualsevol que fa un procés selectiu de qualsevol cos de seguretat entra a la nostra base de dades. I tenim gent que es dedica especialment a buscar perfils que puguin ser d’interès», explica Pérez que li van dir en aquesta primera cita al preguntar per què l’havien elegit precisament a ell.

«No un James Bond»

Gairebé tres setmanes després, el tornen a contactar per veure’s al cap de set dies, el 26 d’abril. Després de sortir del lloc de trobada i fer una estranya volta sembla que destinada a despistar possibles maniobres de seguiment, el Juan i l’Alfredo li donen consells de seguretat per mantenir la seva activitat sota la confidencialitat i miren de tranquil·litzar-lo: «No busquem un James Bond», li deixen anar. I li demanen obertament que miri de reiniciar la seva vinculació amb Jovent Republicà, a fi de facilitar-los informació des de dins del moviment secessionista.

El següent contacte és el 5 de maig, l’endemà que la plataforma independentista juvenil Batec anunciés una vaga de pagaments a Rodalies a partir de l’11 de maig per denunciar els incompliments del Govern espanyol en les inversions pactades a Catalunya. Des d’aquell moment, els contactes ja només són via Telegram. Pérez els comenta el que sap d’aquest col·lectiu i diu acceptar la proposta de tornar a freqüentar Jovent Republicà.

Cita frustrada

Notícies relacionades

Tot i que estava previst que es tornessin a veure el 21 de juny, l’Alfredo no es presenta al lloc pactat després que Pérez es negués a revelar noms dels qui li van facilitar informació de Batec a Jovent Republicà i esborra el xat de Telegram, però Perez n’havia fet una còpia prèvia que ha compartit amb ‘Directa’ i ‘Ara’ per testificar el procediment de les forces de l’Estat per captar espies del moviment independentista.

I ho fa sabent que tot això pot perjudicar-lo en el procés judicial pendent que té per un delicte de promotor en la tinença d’explosius i de conspiració en atemptat contra l’autoritat en la protesta de Tsunami Democràtic del 2018, quan un company seu va ser arrestat amb salfumant i un rotllo d’alumini a la motxilla, una combinació que pot generar una explosió. Pérez està acusat perquè en un xat proposa utilitzar-los en la protesta, però assegura que ho deia en to de broma, cosa que el seu amic no va entendre així.