Reforma penal

Els petits furts de reincidents podran ser castigats amb fins a 18 mesos de presó

El ple del Congrés augmenta la capacitat intimidatòria i dissuasòria del Codi Penal

Fins ara, els robatoris de menys de 400 euros comporten pena de multa, no de presó

Els petits furts de reincidents podran ser castigats amb fins a 18 mesos de presó

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma penal que castigarà amb penes de presó de fins a 18 mesos els petits furts quan siguin comesos per delinqüents reincidents. El text s’ha remès al Senat per completar la seva tramitació i podrà estar en vigor després de l’estiu.

La reforma s’ha inclòs en el projecte de llei que va aprovar el Govern per establir normes que facilitin l’ús d’informació financera per a la prevenció, investigació o enjudiciament d’infraccions penals.

En el tràmit parlamentari, a través d’una esmena del PDECat pactada amb el PSOE, es va afegir una disposició final que dona una nova redacció a l’article 234 del Codi Penal perquè els furts per valor sostret inferior a 400 euros, que fins ara només es castiguen amb multa, puguin ser sentenciats amb penes de presó de sis a divuit mesos sempre que el culpable ja hagués sigut condemnat abans almenys per tres delictes d’aquesta naturalesa, tot i que siguin de caràcter lleu.

El BNG, únic vot en contra

La llei ha comptat amb el suport de 190 diputats del PSOE, Unides Podem, Esquerra, PNB, PDECat, Ciutadans, Més País-Equo i Compromís, entre altres partits, mentre que el PP, Vox, Bildu i la CUP s’han abstingut. Només el BNG ha votat en contra.

Des del PDECat recorden que aquesta modificació havia sigut promesa per diversos ministres de Justícia i de l’Interior des de fa anys, ja que «té un alt impacte en el sector del comerç, la restauració, el turisme i en la seguretat de tots els ciutadans».

Notícies relacionades

Segons el seu parer, el canvi permetrà «augmentar la capacitat intimidatòria i dissuasòria del Codi Penal» i «dotarà les administracions de més eines per lluitar contra la multireincidència en petits furts».

«Pot fer la sensació que les persones que cometen aquests furts els detenen avui i demà surten al carrer per continuar amb aquesta activitat gairebé com a ‘modus vivendi’», afirma el diputat Genís Boadella, responsable d’assumptes de justícia del PDECat.