Drets fonamentals

Giró denuncia davant la fiscalia els àudios entre Villarejo i Sánchez-Camacho

L’escrit incideix que el presumpte espionatge s’hauria produït dins l’operació Catalunya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha presentat aquest dimecres una denúncia davant la fiscalia per unes gravacions on presumptament l’exlíder del PP català Alícia Sánchez-Camacho insta l’excomissari José Manuel Villarejo a espiar-lo.

La denúncia, que ha presentat a títol personal, destaca que el novembre del 2012, poc abans de les eleccions autonòmiques, es va produir una reunió entre Sánchez-Camacho i Villarejo en què l’exlíder del PPC presumptament va facilitar dades a l’excomissari perquè investigués l’actual conseller, que llavors era director general adjunt de CaixaBank.

L’escrit incideix que el presumpte espionatge s’hauria produït dins de l’operació Catalunya, un entramat policial i polític per crear presumptes «proves falses que servissin per intimidar, extorsionar i/o desprestigiar persones que, d’una manera o una altra, consideraven pròximes a l’independentisme».

«Arran de la conversa, podria haver-se iniciat contra la persona del senyor Giró algun tipus de seguiment o control policial de les seves comunicacions telefòniques», detalla el text presentat davant fiscalía.

Segons les converses avançades per ‘El Món’, Alicia Sánchez-Camacho insta l’excomissari a investigar Jaume Giró però ja» i, al no ubicar Villarejo a Giró, Camacho li explica que treballa a La Caixa i que és íntim amic de Pepe Antich, en aquell moment director de ‘La Vanguardia’.

«No és normal»

«Ara ja s’ha tornat totalment independentista, i a mi m’avisen per dir-me que aquest home està sent ara mateix el mecanisme, a través de la seva amistat íntima amb Pepe Antich, que els està fent les enquestes en què donen als convergents 70 i 72 diputats, no els tenen», recullen els àudios.

A les portes de la Ciutat de la Justícia, Giró ha assegurat que «no és normal» ni «podem acceptar viure en un Estat on un comandament policial en actiu dependent del ministre de l’Interior rep instruccions d’un càrrec polític del PP demanant-li que faci llistes negres i persegueixi persones».

Preguntat sobre si té previst ampliar la denúncia contra altres persones, Giró ha deixat la decisió en mans de Fiscalia, tot i que ha explicat que en l’escrit fa menció a altres persones, com l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

«Connivència d’alts càrrecs del PP»

La denúncia apunta «connivència» d’alts càrrecs del PP amb els fets, ja que en un dels fragments d’àudio es fa referència per part de Villarejo que «María Dolores», que l’escrit suposa que és Cospedal, n’estava al corrent i a qui Sánchez-Camacho faria referència com «la cap».

Notícies relacionades

La denúncia vol que s’investigui Villarejo i Sánchez-Camacho pels delictes de descobriment i revelació de secrets per part de funcionari públic, organització o grup criminal, i malversació de cabals públics.

El ministeri públic podria elevar la causa a la fiscalia del Tribunal Suprem, atesa la condició actual d’aforada de l’exlíder del PP català per ser senadora per la Comunitat de Madrid, a més de diputada al Parlament autonòmic.