Investigació

Villarejo va planejar atacar el Govern d’Andorra i clavar una «destralada de 50 milions» a Andbank

El clan del comissari pretenia pressionar l’Executiu andorrà perquè es veiés obligat a fer «un pla de pagament a 20, 30 o 100 anys dels 400» milions que havien perdut els germans Cierco després de la intervenció de BPA

Villarejo va planejar atacar el Govern d’Andorra i clavar una «destralada de 50 milions» a Andbank
3
Es llegeix en minuts

El comissari José Manuel Villarejo va ordir el 2017, junt amb el seu soci Adrián de la Joya i l’empresari Alberto Pedraza,un pla perquè la policia i la justícia espanyola iniciessin una investigació contra els integrants del Govern d’Andorra, que dos anys abans havien ordenat intervenir la Banca Privada d’Andorra (BPA), propietat dels germans Higini i Ramón Cierco, segons es desprèn d’una gravació inclosa en el sumari del cas Tàndem a la qual ha tingut accés El Periódico de España, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest mitjà.

En l’àudio es pot sentir com l’empresari Alberto Pedraza diu que recorrerà a la Policia –a l’excap de la UDEF José Luis Olivera–; al llavors cap de la Fiscalia Anticorrupció, Manuel Moix, i a Villarejo amb la finalitat d’acovardir l’Executiu andorrà per ajudar els amos de BPA: «Els han d’amenaçar d’enfonsar-los la banca». En aquest sentit, el soci de Villarejo relata que el seu objectiu és atacar el principal competidor del banc dels Cierco: Andbank, a qui pretenia clavar-li «una destralada de 50 milions d’euros», diu De la Joya.

«Si això segueix així, ni el Largo [l’advocat Javier Iglesias], ni [Mariano] Rajoy, ni [Cristóbal] Montoro, ni el ministre de l’Interior faran res. Als Cierco els fotran. I [l’exdirector general de BPA] Joan Paul Miquel s’ha empassat dos anys de presó. Hi ha estat 22 mesos i el Constitucional ha dit que no hi ha proves», lamenta Pedraza, que després ressalta que havien «d’endurir» la pressió contra el Govern andorrà: «S’està preparant un dossier bastant ‘heavy metal’ que deixa tot l’Andbank i tot el consell d’administració als peus dels cavalls». Aquest empresari assegura, a més, que la informació contra aquest banc l’havia rebut dels escortes personals de la família Cierco, que eren expolicies, i que li havien entregat els documents «amb làtex».

Implicacions penals

«Javier està preparant un document amb les implicacions penals de les actuacions que ha comès Andbank, que dir Andbank és dir el president del Govern [d’Andorra], que és el seu germà, i tinc la connexió preparada i documentada. I li fotrem una hòstia a l’Audiència Nacional amb l’autorització del ministre de Justícia [Rafael Catalá], de Maza [l’exfiscal general de l’Estat], de Moix i de tots», continua l’empresari, que planeja posar al capdavant de la investigació uns fiscals «que siguin amics».

«Fotrem una hòstia a Andbank que t’hi cagues. Si el president [d’Andorra] no aixeca el peu amb la família [Cierco], el mes que ve ja han fet que s’assegui la seva dona per uns whatsapps, tràfic d’influències, amenaces contra l’autoritat. Ho posarem tot molt al límit perquè salti pels aires o que aixequin el peu i que els andorrans acceptin que s’han carregat el banc i que ha sigut en connivència amb Andbank», destaca Pedraza, que vol que Andorra es comprometi a fer «un pla de pagament a 20, 30 o 100 anys dels 400» milions als Cierco.

«Compromisos adquirits»

Notícies relacionades

Quan Villarejo lli demana a documentació comprometedora contra Andbank, Pedraza assegura que no li pot donar perquè tenia uns «compromisos adquirits i els germans [Cierco] ens han de durar, perquè tenen molta pasta, tenen liquiditat».

«Andorra és una banda d’assaltants de camins, d’antics traficants de qualsevol cosa i de tret al clatell. Ens estem enfrontant a un Govern, per petit que sigui, que ha sigut elegit democràticament i que tots tenen una vinculació, per petita que sigui, amb qualsevol tipus de mercadeig, és igual que sigui de recanvis, de cavalls, de drogues o de diamants. S’han rigut d’Espanya, de la Policia d’Espanya, de Rajoy i de Montoro», acaba Pedraza, que es mostra molt content perquè tant Villarejo com Adrián de la Joya donaven suport al seu pla per clavar una «destralada» de 50 milions a Andbank, el principal rival dels Cierco, que ara reclamen 140 milions d’euros a l’Estat espanyol per la intervenció de la filial del BPA, el Banco Madrid.