País Valencià

La declaració d’Oltra del 6 de juliol se suspèn i la causa tornarà al jutjat

La renúncia a la seva acta de diputada suposa que el TSJ perd la competència del procés al deixar de ser aforada | Instrucció 15 serà qui interrogarà Oltra quan recuperi la investigació

La declaració d’Oltra del 6 de juliol se suspèn i la causa tornarà al jutjat

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

La decisió de Mónica Oltra de dimitir de tots els seus càrrecs i renunciar a la seva acta de diputada suposa que perd la seva condició d’aforada. Per tant el Tribunal Superior de Justícia deixa de ser competent per investigar Oltra, per la qual cosa la causa tornarà al Jutjat d’Instrucció 15 de València. Un canvi en la situació judicial que no serà immediat.

L’exvicepresidenta ha de formalitzar la seva renúncia a tots els seus càrrecs a la Generalitat i a les Corts. I el TSJ ha de confirmar la pèrdua de l’aforament d’Oltra, abans de tornar la causa al Jutjat d’Instrucció 15, que fa ara just un any va iniciar les diligències per indagar el tractament que va rebre la menor tutelada de qui va abusar un monitor, marit de Mónica Oltra, en el moment dels fets.

Levante-EMV reprodueix a continuació la cronologia de la investigació que ha conduït fins a la dimissió de la fins ahir vicepresidenta i consellera d’Igualtat.

ENTRE 2016 I 2017

La menor tutelada pateix els abusos per part del monitor

La menor, nascuda el maig del 2022 i tutelada per la Generalitat des del 4 d’octubre del 2011, pateix els abusos de l’educador Luis Eduardo Ramírez Icardi. Els abusos es van produir «durant determinats períodes de temps l’any 2016 i principis de l’any 2017, en dates que no s’han concretat però entre dos i deu ocasions», segons la sentència de la secció segona de l’Audiència de València. El centre Niño Jesús és privat però en matèria de menors tutelats depèn de la direcció territorial de la Conselleria d’Igualtat.

dilluns, 13 febrer de 2017

La menor explica els fets

La menor de qui van abusar, després de sincerar-se amb una amiga, la seva parella del moment i els pares d’ell, explica a la treballadora d’un centre de dia (on acudia puntualment a cobrar els diners que el seu pare li enviava des d’un centre penitenciari) que està sent víctima d’abusos. La treballadora social arriba a contactar amb el Grup de Menors (Grume) de la Policia per «informar-se del procés a seguir» però finalment decideix no denunciar-ho, segons l’exposició motivada enviada pel titular del Jutjat d’Instrucció 15 al TSJ. Aquesta treballadora social i un altre tècnic ho comuniquen al centre d’acollida de la menor.

20 FEBRER A MARÇ 2017

Informes i tancament investigació

La directora del Centre d’Acollida, investigada ara en la causa, confecciona diversos informes que conclouen, el març, que la menor no té credibilitat i que no s’aprecien indicis dels abusos. Els fets es comuniquen a la Conselleria d’Igualtat. L’educador és apartat del servei. Però ningú denuncia els fets a la Fiscalia de Menors.

dimarts, 27 juny de 2017

Denúncia de la menor a dos policies i comunicació a Fiscalía

La menor comunica, de forma casual, els fets a dos agents de la Policia. El 27 de juny una inspectora de la Grume comunica els fets a la Fiscalia que obre les diligències d’investigació penal 76/17.

dimarts, 8 agost de 2017

Mónica Oltra s’assabenta de la citació al seu marit

Malgrat el temps transcorregut, Mónica Oltra assegura que s’assabenta en aquesta data de la investigació al que encara és el seu marit perquè arriba una citació judicial a casa seva. A partir d’aquesta data s’obre l’expedient que l’Audiència de València considera «parajudicial».

dijous, 7 novembre de 2019

Comença el judici de l’educador pels abusos a una menor

La secció segona de l’Audiència de València inicia el judici a l’educador, exmarit d’Oltra, pels abusos a una nena de catorze anys tutelada per la Generalitat.

dilluns, 2 desembre de 2019

Primera condemna

La secció segona de l’Audiència de València condemna per primera vegada a cinc anys de presó el monitor del centre Niño Jesús pels abusos a la menor tutelada. La sentència ja qüestionava l’actuació de la directora del centre i la psicòloga d’Igualtat per no preguntar a la nena sobre els abusos quan la menor va comunicar els fets i per no informar la Fiscalia de Menors.

dilluns, 15 febrer de 2021

Repetició del judici

La mateixa secció segona de l’Audiència de València repeteix parcialment el judici contra el monitor després dels dos informes aportats per la Conselleria d’Igualtat que qüestionen la credibilitat de la menor al denunciar els abusos del monitor del centre Niño Jesús.

dimarts, 23 març de 2021

Segona condemna al monitor

La secció segona de l’Audiència de València imposa la mateixa pena (5 anys) que la sentència revocada i critica la «instrucció parajudicial» de la Conselleria d’Igualtat amb dos d’informes que van qüestionar la credibilitat de la víctima.

dissabte, 19 juny de 2021

Denúncia de la menor

El Jutjat d’Instrucció 15 obre diligències després de la denúncia de la menor que va patir els abusos, representada per l’advocat ultra i líder d’Espanya 2000, José Luis Roberto. A aquesta denúncia se suma la de l’associació Gobierna-te, que representa l’advocat de Francisco Camps i el partit d’extrema dreta Vox.

divendres, 17 setembre de 2021

El TSJ ratifica la condemna

El Tribunal Superior de Justícia confirma els cinc anys de presó per abusos a l’exmarit d’Oltra, que recorre en cassació al Tribunal Suprem.

divendres, 1 abril de 2022

Exposició raonada al TSJ

El Jutjat d’Instrucció 15 adreça una exposició raonada davant del TSJ perquè Oltra declari com a investigada a l’apreciar «indicis racionals, seriosos i fundats» de la seva participació com a màxima responsable d’Igualtat. En la causa ja hi ha 13 funcionaris i treballadors del centre Niño Jesús i l’Institut Espill.

dimecres, 1 juny de 2022

La Fiscalia veu indicis de delicte en l’actuació d’Oltra

Notícies relacionades

La Fiscalia Superior veu indicis de prevaricació, abandonament de menors i omissió del deure de perseguir delictes a Oltra i als altres tretze investigats.

dijous, 16 juny de 2022

El TSJ decideix investigar Oltra

El TSJ es declara competent i decideix citar Oltra com a investigada el 6 de juliol. El TSJ considera que «no hi ha cap prova directa» però sí que es presenten «indicis plurals» sobre un suposat «concert» per tapar els abusos de la menor.

Temes:

Mònica Oltra