Primera anàlisi després de les eleccions andaluses

Sánchez centrarà el tret en Feijóo i no en Vox i promet al PSOE trepitjar més territori

  • Trasllada a la seva executiva, en la primera reunió després del fiasco del 19-J, que s’ha de desemmascarar més el PP i denunciar les seves «contradiccions» i «errors»

  • El president pretén desplegar una política més enganxada al carrer, una «tasca d’escolta que permeti recollir inquietuds i traslladar solucions»

Sánchez centrarà el tret en Feijóo i no en Vox i promet al PSOE trepitjar més territori

EUROPA PRESS / A. PÉREZ MECA

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El cop ha sigut duríssim. Massiu. N’hi havia prou de fixar-se en les cares greus dels membres de l’executiva federal del PSOE d’aquest dilluns. La colossal derrota a Andalusia davant el PP de Juanma Moreno –19 punts d’avantatge, 28 escons per sobre, una majoria absoluta rotunda– afectava molt l’ànim de Pedro Sánchez i el seu equip. No podia ser de cap altra manera. Mai havia passat res semblant en un territori on va poder mantenir la seva hegemonia inapel·lable durant quatre dècades. El president, admetien els seus, estava tocat. Però, en la primera lectura dels mals resultats del partit en el seu fins ara bastió sòlid, va avançar a la cúpula dues propostes i alhora compromisos, segons avançaven diferents membres de la direcció a aquest diari. D’una banda, que s’havia de centrar el tret més cap al PP d’Alberto Núñez Feijóo, i menys cap a Vox. De l’altra, que es desplaçarà de manera més intensiva als territoris per vendre gestió i «escoltar» les seves demandes.

La reunió de ressaca del 19-J es va allargar durant gairebé tres hores i hi va haver una vintena d’intervencions. No hi va haver «veus crítiques», com va ressaltar després davant els mitjans el portaveu, Felipe Sicilia, tot i que sí «contínues crides a reflexionar» per què el PSOE no ha aconseguit mobilitzar el seu electorat –el partit va perdre 127.000 vots, gairebé quatre punts i tres escons respecte als comicis autonòmics del 2018–.

També es va atribuir la patacada a la divisió per la seva esquerra, i es va tancar files amb Juan Espadas, el candidat a la Junta i líder de la federació andalusa des de fa una mica menys d’un any, temps insuficient, recordava Sicília, per «consolidar» el seu projecte. En tot moment, el dirigent va recalcar que no es poden «extrapolar» les dades d’Andalusia a altres comunitats i a l’àmbit nacional, perquè els ciutadans cada cop més discriminen el seu vot i és una «falta de respecte» fer-los «creure» que ara tocava jutjar el Govern central. No hi ha, doncs, va reiterar, «canvi de cicle», el que presumeix el PP.

Però de portes endins, els missatges també van ser una mica més directes i crus. Per començar, es va reconèixer que l’estratègia respecte a Vox «no ha funcionat», resumien a Ferraz. La direcció porta atiant la por de la ultradreta com a reclam electoral des del 2019. En aquestes primeres generals sí que va ajudar a mobilitzar, però no va passar el mateix en la repetició posterior del novembre i la idea no va calar ni en les autonòmiques de Madrid, ni en les de Castella i Lleó, ni tampoc a Andalusia. És més, el 19-J qui va punxar el globus de Vox va ser Moreno, al concentrar el vot útil de la dreta.

«Qui juga a confondre és el PP»

«Pedro va traslladar que ens hem de centrar no només a explicar el que fem, sinó també a criticar amb substància el PP, també Vox, però sobretot el PP, que és el nostre rival», assenyala una integrant de la cúpula federal. En l’equip directe del líder indiquen que es tracta d’una decisió «estratègica», nuclear, que s’haurà d’enfortir a partir d’ara. El president va demanar a la seva executiva que posés més èmfasi en les «contradiccions» i «errors garrafals» en què incorre Feijóo, com la seva relliscada amb la prima de risc el 7 de juny al Senat. Li va reclamar que denunciés la «doble moral» dels populars, que es «beneficien» dels fons que l’Executiu transfereix a les autonomies i després «torpedina la seva feina». «S’ha de continuar denunciant les barbaritats que diu i fa Vox. Però això és compatible amb fer una bona oposició al PP», manifesta una dirigent. «No es tracta tant de Vox, sinó de les polítiques de Vox, i qui juga a confondre és el PP», completa un altre company.

Notícies relacionades

Però Sánchez es va comprometre així mateix a desplaçar-se més a les comunitats, a sortir de la seva bombolla de la Moncloa. El seu equip directe en l’Executiu ja va idear aquest pla i el va posar en pràctica, però la voluntat és incrementar la presència fora de Madrid per acostar-se als ciutadans. «Anirà més als territoris, estar més en contacte amb els sectors. Una tasca d’escolta que permeti recollir inquietuds i traslladar solucions», recullen des de la cúpula. Una política, recalca un altre pes pesant de la direcció, «més enganxadeta als territoris», que no només desplegui ell, sinó també l’executiva, el Govern i els barons.

L’anàlisi de la clatellada del 19-J continuarà durant els pròxims dies i setmanes. I sobretot en els cercles més pròxims a Sánchez. Els líders autonòmics demanen una «reflexió molt profunda», un revulsiu, que prengui nota. Un canvi de govern, expressen uns, o un canvi d’estratègia o de comunicació, sentencien altres. Alguna cosa. Des de la Moncloa es promet un «impuls», sense concretar més. Tampoc quan s’emprendrà. Però no serà imminent, perquè el primer repte de l’Executiu és la cimera de l’OTAN de la setmana que ve i el debat de l’estat de la nació, al juliol. Tot apunta que la correcció de la trajectòria es materialitzi al setembre, amb el nou curs polític. Però, un cop més, tot depèn d’una única persona: Sánchez De ningú més.