Eleccions del 19-J

El PSOE, al caire d’una patacada històrica a Andalusia

  • Els socialistes es mostren prudents i prefereixen no comentar els sondejos, que auguren una catàstrofe per al partit en el seu feu fetitxe

  • Espadas podria caure per sota del llindar psicològic dels 30 escons, una xifra encara més feridora per una hipotètica majoria absoluta de Moreno

El PSOE, al caire d’una patacada històrica a Andalusia

EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

De moment, prudència i incredulitat a Ferraz aquest 19-J. No hi ha declaracions públiques de dirigents federals ni tampoc de la cúpula andalusa, però per ara l’equip de Pedro Sánchez prefereix esperar a l’escrutini per entrar a valorar què ha passat a la seva plaça fetitxe, tot i que costa creure que el PP aconsegueixi la majoria absoluta.

Perquè això és el que pronostica el sondeig de GAD3 per a RTVE i Forta: una victòria rotunda i clara del PP de Juanma Moreno (58-61 escons, per sobre el llindar de la majoria absoluta, fixada en 55 diputats) i una patacada sense pal·liatius dels socialistes: baixar fins a la cota dels 26-30 parlamentaris només es pot interpretar com un desastre total. El PSOE va obtenir 33 actes en les autonòmiques del 2 de desembre del 2018, la seva pitjor dada en 40 anys d’autonomia, i Juan Espadas tenia el repte de superar aquest baixíssim terra de Susana Díaz. Però no hauria pogut. Al contrari.

Les enquestes apunten a un canvi històric a la comunitat més poblada d’Espanya, on el PSOE tenia les arrels més profundes. La seva hegemonia s’hauria acabat i s’obriria pas un tomb social sense precedents. Amb l’avís, encara més preocupant encara per a Sánchez, que el graner del sud es pot assecar de cara a generals. No ho creuen així ni a la Moncloa ni a Ferraz, on els últims dies, en vista del daltabaix que es presumia, insistien que el votant cada vegada diferencia més cada tipus de convocatòria i també que Andalusia tanca un cicle, no l’obre.

Notícies relacionades

Els altres sondejos tampoc deixaven bé el PSOE, tot i que matisaven la majoria absoluta prevista per GAD3. El de Sociométrica per a ‘El Español’ assignava 26-29 escons per a Espadas, i el de NC Report per a ‘La Razón’, entre 31 i 33. Aquesta última projecció casava més amb les aspiracions de Ferraz, que al final de la campanya ja es conformava repetir la dada del 2018.

Sánchez, com acostuma en les eleccions autonòmiques, seguia el tancament dels col·legis i l’escrutini des de la Moncloa. Fins a la seu federal es van desplaçar els números dos i tres de la cúpula, Adriana Lastra i Santos Cerdán, més el secretari d’Acció Electoral, Javier Izquierdo, els ministres de la Presidència i d’Hisenda, Félix Bolaños i María Jesús Montero, i el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, Rafa Simancas.