Més Madrid i PSOE demanen a Almeida que no recorri la sentència sobre les cuines fantasma al costat d’una escola

Més Madrid i PSOE demanen a Almeida que no recorri la sentència sobre les cuines fantasma al costat d’una escola
5
Es llegeix en minuts

Els grups de Més Madrid i PSOE a l’ajuntament de la capital defensaran en el ple ordinari de juny sengles proposicions perquè el Govern de José Luis Martínez-Almeida no recorri la sentència sobre les cuines fantasma que hi ha al costat de l’escola Miguel de Unamuno, al districte d’Arganzuela, i demanen també que es revisin les llicències atorgades fins ara.

Més Madrid, així mateix, demana al Govern de PP i Ciutadans que «apliqui» l’efecte de la sentència, que suposa una «clatellada» per a la coalició i que és «molt contundent», a la resta de cuines fantasma de la ciutat i que es limiti més aquesta activitat, ha explicat als mitjans la portaveu del grup municipal, Rita Maestre.

La sentència a la qual s’ha referit aquest dijous la portaveu de Més Madrid es va conèixer la vigília i procedeix del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Madrid, el titular del qual ha anul·lat la llicència concedida per l’ajuntament a una cuina fantasma que opera al costat del CEIP Miguel de Unamuno, l’AMPA del qual va portar el consistori als tribunals per aquest assumpte.

El jutge considera en la sentència, datada el 24 de maig i que es pot recórrer al TSJM, que la concessió de la llicència no s’ajusta a dret, ja que l’ajuntament no va aplicar tots els instruments de control requerits (per exemple, no es va valorar «el soroll provocat» pels vehicles de repartiment ni hi ha un informe sobre «l’afecció a la mobilitat urbana») i el consistori va incomplir la normativa zonal d’usos.

Maestre, que ha donat l’enhorabona a les famílies de l’AMPA que «fa més d’un any que lluiten per una qüestió que hauria de ser de sentit comú», ha considerat que la decisió suposa una «enorme clatellada judicial, una altra», per a l’alcalde.

Segons Maestre, Almeida «va regularitzar la situació d’aquestes dotze cuines industrials» d’Arganzuela «just abans de concedir la moratòria» de llicències de cuines industrials que va començar quan el Govern va començar a treballar en el recentment aprovat avenç de la modificació de les normes urbanístiques del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

Per Maestre, el Govern municipal va donar, en aquest cas, «carta de legitimitat i de legalitat a una activitat que ja estava generant moltes molèsties als veïns de la zona i als pares i mares dels nens» del centre Miguel de Unamuno, jugant així, «una vegada més», a favor «dels interessos d’uns pocs» i contra «els interessos de la majoria».

La portaveu ha demanat de forma «directa i clara» al regidor que no recorri la sentència i que «deixin de gastar-se els diners dels madrilenys», ja que la sentència imposa les costes a l’ajuntament fins a un límit de 1.500 euros.

Maestre, que també ha censurat que el Govern municipal «ens ha dit exagerats» als que han protestat per les molèsties originades per una activitat que ha viscut un creixement «desmesurat» a la ciutat, ha argumentat que no s’hauria de recórrer perquè «és molt contundent» sobre la «il·legalitat de la llicència, la falta dels informes mediambientals preceptius que l’ajuntament hauria d’haver realitzat».

Per tant, l’Executiu de PP i Ciutadans ha d’«acatar» el contingut «íntegre» de la sentència i «aplicar» el seu efecte a la resta de les cuines industrials de Madrid, ha reblat Maestre, acompanyada pel regidor Paco Pérez.

Ha sigut ell qui ha detallat que Més Madrid portarà al ple municipal una proposició per demanar no només que l’ajuntament no recorri la sentència, sinó que plantejaran també que porti a terme «modificacions» en l’avenç de modificació del PGOU que va ser aprovat a principis de mes.

Segons l’aprovat preliminarment, es prioritza la implantació de cuines fantasma en polígons industrials i es limita la seva activitat en zones residencials, concretament a locals d’ús industrial amb un màxim de 350 metres quadrats, amb l’obligació que tinguin a l’interior de l’establiment les zones d’espera, càrrega i descàrrega i estada dels transportistes.

El màxim de cuines permeses serà de vuit.

Més Madrid advoca per limitar encara més el nombre de cuines en els locals i que no n’hi hagi més de quatre, i suggereix també que en els 350 metres quadrats que tenen de delimitació de superfície «s’inclogui també tota la zona de càrrega i descàrrega», ha explicat Pérez.

Així mateix, ha afegit que també demanaran que siguin revisades d’ofici «totes les llicències i declaracions responsables que s’han donat fins a aquest moment».

El PSOE també demana que no es recorri i que es revisin les llicències

En un àudio remès a la premsa, el regidor socialista Pedro Barrero explica que el PSOE també portarà una proposta al ple de juny per sol·licitar a l’ajuntament que «assumeixi» el contingut de la sentència, que no la recorri i que revisi «aquelles llicències que hagin sigut atorgades i es vegin afectades» per la sentència.

«Incompleixen les seves pròpies normes urbanístiques concedint l’obertura d’aquestes cuines en zones residencials i no es pot continuar implantant una activitat econòmica que genera molèsties, olors, impacte en la mobilitat, en residus i en contaminació acústica i atmosfèrica», remarca Barrero en la mateixa línia que els regidors de Més Madrid.

Per tant, «sense que existeixi tampoc la deguda acció inspectora», en el PSOE creuen que el Govern «no hauria de recórrer aquesta sentència» i que hauria «d’aplicar les mateixes normes urbanístiques a la ciutat perquè aquesta classe d’activitat econòmica no s’implementi en zones residencials».

Grup Mixt demana «posar límit, regular i restringir»

Notícies relacionades

També ha sigut dur respecte a la sentència José Manuel Calvo (Grup Mixt), que creu que l’ajuntament «no ha pres mesures per regular la implantació de cuines fantasma» i que «s’ha de prendre molt seriosament», d’una vegada, el «problema» d’una activitat que «difícilment conviu amb l’ús residencial dominant en aquests barris».

L’exdelegat de Desenvolupament Sostenible en el Govern de Manuela Carmena ha remarcat que és «imprescindible» establir una «categoria pròpia a aquestes cuines» que no sigui «la genèrica d’ús industrial» i ha demanat al Govern d’Almeida que «faci el mateix» que va fer l’anterior corporació a l’«enfrontar-se al problema de la vivenda d’ús turístic»: «posar límits, regular i restringir la implantació», en aquest cas de les cuines industrials.