Paralitzat tot des de dijous

Algèria garanteix el subministrament de gas, però segueix la incertesa sobre les relacions comercials

  • Aquest diumenge, hi havia expectació per si es desbloquejava el comerç, però per ara no hi ha novetats, tot i que s’espera el desbloqueig en els pròxims dies

  • En una segona declaració, dissabte, Alger assenyalava que la congelació de llaços comercials «s’invoca precipitadament sense cap fonament»

Algèria garanteix el subministrament de gas, però segueix la incertesa sobre les relacions comercials

REUTERS / RAMZI BOUDINA

3
Es llegeix en minuts

El sector empresarial espanyol que opera a Algèria explica que les seves domiciliacions bancàries continuen congelades i que «no hi ha novetats de moment». «Dilluns veuré si podem tornar a treballar amb les expedicions en curs», assenyala un responsable d’una empresa que exporta productes al país veí, però lamenta que per ara «tot està bloquejat». Aquest diumenge, 12 de juny, primer dia feiner a Algèria, hi havia expectació per si es normalitzaven les relacions comercials, però per ara no hi ha cap novetat. Des del sector esperen que la situació es desbloquegi en els pròxims dies.

El sector empresarial que treballa al país veí viu aquesta situació de «bloqueig» des de dijous, moment en què la patronal dels bancs algerians va ordenar congelar les domiciliacions bancàries de les operacions del comerç exterior de productes o serveis amb origen o destí a Espanya. Una mesura que, segons expliquen des del sector, continua en vigor a la pràctica, malgrat les últimes declaracions de les autoritats algerianes, que han negat que s’hagin aturat les relacions comercials entre els dos països. 

«Quant a la suposada mesura del Govern d’aturar les transaccions actuals amb un soci europeu, només existeix al cap de qui la reclama i de qui s’ha afanyat a estigmatitzar-la», van manifestar les autoritats algerianes en un comunicat de la seva delegació davant la Unió Europea divendres. 

En una segona declaració, dissabte, el Ministeri d’Exteriors algerià també va manifestar que «la suposada suspensió de relacions comercials i d’inversió amb Espanya, recollides en les esmentades declaracions oficials de la Unió Europea, s’invoca precipitadament sense cap fonament». 

Indignació algeriana amb la reacció de la UE

En aquests dos comunicats, Alger també tornava a remarcar i per escrit el seu compromís a complir els contractes vigents de subministrament de gas a Espanya. Algèria també va mostrar la seva indignació amb la «precipitada» reacció dels representants europeus, i va qualificar de «fantasiosa i maliciosa, les insinuacions i preguntes relatives a la qüestió del subministrament d’Espanya del gas». Van afegir que són les empreses comercials que mantenen aquests acords les responsables de complir amb «tots els seus compromisos contractuals».

Segons les autoritats algerianes, la Unió Europea s’ha precipitat en la seva reacció i van defensar que el «desacord polític» que mantenen amb Espanya és de «caràcter bilateral, sense incidència en el compromís d’Algèria amb la UE». Va ser la resposta d’Alger al tancament de files europeu al voltant d’Espanya per la crisi: les institucions europees van amenaçar d’adoptar represàlies contra Algèria si Algèria no deixa d’aplicar «mesures coercitives» contra Espanya.

Notícies relacionades

Les autoritats del país veí van prendre aquesta represàlia comercial contra Espanya després de suspendre el tractat d’amistat firmat fa vint anys entre els dos països. El detonant del desacord va ser el suport del Govern espanyol al pla d’autonomia marroquí per al Sàhara Occidental. Un canvi de posició de la Moncloa que va provocar el final de la crisi amb el Marroc, però l’inici d’una nova disputa diplomàtica amb Algèria. 

Les autoritats del país magribí van qualificar aquest dimecres d’«injustificable» el suport espanyol al pla d’autonomia marroquí i fins i tot van esgrimir que va en contra de la legalitat internacional de la seva responsabilitat històrica amb aquest territori, antiga colònia espanyola. Fa tres mesos Alger ja va retirar el seu ambaixador de Madrid, Saïd Moussi, com a primer avís del disgust per l’acostament del Govern espanyol a les tesis marroquines.