Eleccions andaluses del 19-J

El Govern aprovarà dimarts la llei que prioritzarà el model de salut pública

  • La norma permetrà «blindar» la sanitat pública i que no sigui privatitzada per cap Govern de dretes a cap comunitat autònoma», proclama Sánchez

  • El president també anuncia en el seu míting a Màlaga un pla de salut bucodental de 44 milions per a col·lectius que «no poden accedir» a aquesta atenció

El Govern aprovarà dimarts la llei que prioritzarà el model de salut pública

EUROPA PRESS / ÁLEX ZEA

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Consell de Ministres aprovarà dimarts el projecte de llei d’equitat, universalitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS), que prioritzarà el model públic, de gestió directa dels serveis sanitaris i sociosanitaris i impedirà establir nous copagaments.

Així ho va anunciar aquest dissabte el president del Govern, Pedro Sánchez, durant un míting a Cártama (Màlaga) juntament amb el candidat socialista per a les eleccions andaluses del 19-J, Juan Espadas, que, centrat en els joves, va prometre crear 100.000 llocs de treball, exempcions fiscals per accedir a la vivenda i formació especialitzada que els permeti accedir la primera feina indefinida.

En la seva intervenció també va fer al·lusió a l’evolució de l’ocupació en general, i es va mostrar convençut que aquesta serà la «legislatura de l’ocupació», malgrat que la dreta «bloqueja qualsevol avanç social i econòmic». El juny, segons va assegurar, porta un ritme de creixement d’ocupació molt «positiu» i es pot arribar a la creació de 125.000 llocs de treball, una xifra similar als mesos de juny anteriors a la pandèmia.

«Tot i que la dreta ho negui, Espanya supera l’afiliació de més de 20 milions de treballadors i tenim una taxa d’atur inferior als 3 milions de treballadors, més baixa que quan governava la dreta», va remarcar.

També Sánchez va dedicar bona part del seu discurs a reivindicar les polítiques socialistes per enfortir l’Estat de benestar i donar una resposta «més ràpida, justa i solidària» a la sortida de la pandèmia o a les conseqüències econòmiques de la guerra de Rússia a Ucraïna.

Entre aquestes accions, el president i líder del PSOE va recordar els 8.000 milions d’euros transferits a la sanitat pública «a fons perdut» durant la pandèmia, els més de 800 milions que s’invertiran en noves màquines per detectar i prevenir malalties, o els 100 milions destinats a reforçar l’Estratègia de Salut Mental.

«Peça angular»

«El nostre Sistema Nacional de Salut és una peça angular de la cohesió territorial i social a Espanya», va emfatitzar Sánchez, abans d’avançar que dimarts vinent el Consell de Ministres aprovarà el projecte de llei d’equitat, universalitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS). Una llei, va dir, que permetrà «blindar» la sanitat pública i que «no es privatitzi per cap Govern de dretes a cap comunitat autònoma».

Juntament amb aquest projecte, Sánchez va anunciar l’aprovació dimarts d’un pla de salut bucodental dotat amb 44 milions d’euros per a col·lectius que «no poden accedir» a aquesta atenció.

«O més dretes o més drets, i els drets sempre venen del PSOE», va reivindicar el president que, acompanyat per les ministres María Jesús Montero (Hisenda), Diana Morant (Ciència i Innovació) i nombrosos dirigents de l’executiva federal i regional, va fer una crida a la mobilització i participació massiva per tornar a portar els socialistes al Govern de la Junta.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va negar la denúncia del president i candidat andalús del PP, Juanma Moreno Bonilla, que el Govern central «maltracta» Andalusia, quan, segons Sánchez, s’han invertit un 33% de recursos en la comunitat, i dedicat més de 2.200 milions d’inversió pública.

«Hi haurà gent que ens critiqui després de 37 anys a Andalusia, però el millor que s’ha fet aquí ho ha fet el PSOE, d’altres no van fer res en l’oposició i tampoc fan res en el Govern», va afegir, abans d’animar a votar pels socialistes el 19-J per «reprendre» el progrés a Andalusia.