Eleccions andaluses 2022

El PSOE es regira contra el PP: «Cap socialista pot votar Juanma»

  • Pedro Sánchez i Juan Espadas apel·len a l’«orgull» socialista i el PSOE recorda que Andalusia ha sigut «el bastió progressista» al qual la resta d’Espanya mirava «amb enveja» per evitar la fuga de votants al PP i treure els electors de l’apatia o la resignació

6
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

«En diuen sanchisme i és Partit Socialista Obrer Espanyol». Amb orgull i amb totes les paraules. Així va sonar Pedro Sánchez en el míting d’aquest diumenge a Almeria, ara que el PSOE andalús veu com el PP de Juan Manuel Moreno li ha tret les banderes amb què el bloc socialista ha dominat l’escena política a Andalusia durant tants anys. Dues dades de l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de la setmana passada han ferit l’orgull socialista. Els andalusos han deixat de veure el PSOE com el partit que defensa més bé els interessos de la seva comunitat. Un percentatge gens menyspreable d’electors socialistes aproven la gestió del Govern de Moreno i fins i tot diuen que podrien votar-lo. Dues dades que sembla que han servit per tocar amb prou encert l’autoestima ferida del PSOE com perquè el partit es regiri i passi a l’atac.

En el segon dia de campanya electoral cap al 19 de juny i amb aquesta bufetada del CIS al PSOE, Juan Espadas i Pedro Sánchez van pujar a Cuevas de Almanzora (Almeria) davant un multitudinari míting, amb unes 2.700 persones, segons l’organització, per apel·lar l’orgull del PSOE, defensar «el tresor» dels socialistes, contraposar dades i xifres al missatge del PP i proclamar que el PSOE és «el partit que ha portat totes les coses bones a Andalusia i a Espanya». «Ja n’hi ha prou», deien als xats privats de militants socialistes. «El míting més rodó d’Espadas fins ara», afegien per a El Periódico de España.

El PP, impulsat amb el vent a favor, té una estratègia clara a Andalusia. En cada míting, el candidat Juan Manuel Moreno es dirigeix directament als socialistes desencisats o instal·lats en l’abstenció per demanar-los el seu suport. Per aquest flanc volen conquerir la seva «majoria suficient». El PSOE fins ara preferia defugir aquesta realitat centrant-se a dir que votar el PP era ficar l’extrema dreta de Vox en el Govern. Ja no. Els socialistes van deixar clar ahir que només hi ha un enemic electoral: el Partit Popular. Sembla una obvietat, però fins aquest diumenge a Almeria els missatges no havien estat tan clars.

El candidat Juan Espadas es va centrar en les visites d’Alberto Núñez Feijoo a Andalusia. El president del Govern, Pedro Sánchez, en la gestió del seu Executiu, amb la dada d’ocupació com a protagonista, i en el paper d’oposició del PP. «Els presidents del PP no l’encerten, Pedro. Feijóo ve per aquí a dir que els socialistes han de votar el seu Juanma. No, no. Els socialistes no voten la dreta. Dap socialista vota el PP, s’equivoquen», va afirmar Espadas. «El partit que més bé defensa els interessos d’Andalusia és el PSOE», «Andalusia sempre ha sigut un bastió progressista al qual hem mirat amb enveja des de la resta d’Espanya», va proclamar Sánchez.

El candidat del PSOE va atacar Moreno, a qui va acusar de viure «apuntant-se mèrits aliens», insistint que són els socialistes els que defensen «les polítiques socials, els serveis públics i l’ocupació». Recordant que tots els líders del PP (Rajoy, Casado i Aznar) «fiquen la pota cada vegada que parlen d’Andalusia i els falten el respecte». Assegurant que, per molt que el PP parli d’«una revolució verda», el PSOE és l’únic que ha defensat el medi ambient a Andalusia i la protecció dels seus parcs naturals. Cridant les dones a sortir a votar per frenar «una dreta rància, arcaica, en blanc i negre». «No hi confieu», va avisar Espadas. En resum, disputant totes les banderes que el PP de Moreno ha sabut agafar sense complexos: l’andalusisme, la defensa dels serveis públics, el medi ambient, la igualtat i el feminisme, que abans estaven vetades per a la dreta a Andalusia.

Hi va haver un temps en què les campanyes del PSOE andalús eren un bàlsam. Els presidents fins i tot feien la migdiada. Un parell d’actes al dia i triomf assegurat. Gairebé en tenien prou amb asseure’s a esperar el dia de les eleccions per tornar a aconseguir una majoria absoluta. Eren aquells dies en què el PP es desesperava sense trobar la clau per guanyar a Andalusia i es regiraven utilitzant una frase d’Alfonso Guerra que, per cert, l’exvicepresident mai ha admès com a seva: «Si el PSOE posa una cabra, guanya la cabra». Aquells temps van quedar enrere fa molt temps. Llavors sempre hi havia un líder del PP nacional que arruïnava l’estratègia del partit a Andalusia i que regalava una part de la campanya al PSOE, el foc amic que feria els andalusos, i deien que els nens estudiaven en barracons o que aquesta era una societat subsidiada de «tites, tites». Això ja ha passat a la història. Ara és el PP el que mana i domina a Andalusia i el PSOE és el que no troba la tecla.

Agafar les banderes perdudes

Notícies relacionades

Per això els socialistes estan tenint greus problemes per tornar a ser el que van ser en aquesta comunitat en la qual van governar 37 anys sense interrupció. No poden reivindicar la seva herència sense més ni més perquè el cas ero, un frau de corrupció de més de 680 milions d’euros públics que ha condemnat la cúpula dels seus governs inclosos dos expresidents, se’ls gira en contra. És la primera campanya electoral en la història de l’Andalusia autonòmica que fan des de l’oposició. Els queda vendre els reptes del Govern d’Espanya, però això tampoc és fàcil. Enquestes com la del Centro de Estudios Andaluces deixen clar des de fa diversos dies que la valoració del Govern de Sánchez a Andalusia és pèssima malgrat transferències històriques de diners a la comunitat i polítiques socials que beneficien clarament els andalusos, com el salari mínim interprofessional i els erto. En l’haver del PP a la Junta queda tot el positiu i en el deure del PSOE en el Govern de la nació tot el negatiu, segons els resultats dels sondejos. Els pactes amb els independentistes d’ERC i Bildu indignen els andalusos i és el que la dreta més aclama. El PSOE ha estat més centrat en la seva renovació i les seves guerres internes que a desmuntar Moreno com a president.

Els socialistes donen senyals que han entès què han de combatre. Sánchez va desplegar les dades històriques de creació d’ocupació malgrat la pandèmia i la guerra. Es va preguntar per què el PP s’alegra d’aquestes xifres a Andalusia, on governa i s’atribueix el mèrit, i diu que «estan maquillades a Espanya». Va cridar a no caure «en la trampa» de fer veure que el Govern del PP és «inevitable», va insistir que «el partit que millor defensa Andalusia és el PSOE». Només una vegada va esmentar que «els vots de la dreta i de la ultradreta són intercanviables», però va afinar amb xifres –1.000 milions d’inversió a Almeria en comparació amb els 50 de l’etapa de Rajoy– i hi va posar cor i «orgull». Els militants van respondre. El que no se sap és si ja és tard perquè responguin els que sempre han sigut votants socialistes a Andalusia i ara, segons tots els sondejos, no ho són o no saben què triaran.