Investigació

Hisenda investiga el rei emèrit per les caceres en què va participar després de la seva abdicació

L’Agència Tributària ha requerit a Joan Carles I diverses sol·licituds d’informació per esbrinar qui en va pagar les despeses

  • ESPECIAL MULTIMÈDIA | A Botswana va començar tot: la dècada negra de Joan Carles I

Hisenda investiga el rei emèrit per les caceres en què va participar després de la seva abdicació
2
Es llegeix en minuts

L’Agència Tributària ha requerit al rei Joan Carles I diverses sol·licituds d’informació sobre les despeses derivades en caceres a les quals va acudir després de la seva abdicació com a cap de l’Estat l’any 2014, segons ha avançat aquest dimecres el diari ‘El Mundo’.

El Departament d’Inspecció Financera i Tributària d’Hisenda va reclamar al rei emèrit, durant l’últim any, sol·licituds d’informació per esbrinar l’origen dels fons que van sufragar el viatge i altres despeses de les jornades cinegètiques a les quals va assistir entre el 2014 i el 2018, quan va deixar la direcció de l’Estat i, per tant, ja no comptava amb la inviolabilitat del càrrec.

El diari assenyala que l’Agència Tributària vol saber si Joan Carles I «va tenir un increment de patrimoni no justificat davant el fisc des que va abdicar com a Rei». Hisenda també li exigiria la justificació en despeses de «menor import que va rebre a títol personal», tals com «obsequis simbòlics realitzats per empresaris» pròxims a qui va ser cap de l’Estat. Els assessors jurídics de l’exmonarca han anat justificant les operacions i contestant als requeriments, els imports dels quals no superen el llindar de 120.000 euros anuals.

La Fiscalia del Tribunal Suprem va decretar l’arxivament de les diligències d’investigació que mantenia obertes sobre la fortuna del rei emèrit Joan Carles I. Són les referides a les presumptes comissions il·legals per l’adjudicació de l’AVE a la Meca, les del suposat ús de targetes ‘black’ sufragades per un empresari mexicà, i la relativa a la fortuna que hauria ocultat a l’illa de Jersey.

Joan Carles I va confirmar aquest dimecres que no tornarà aquesta setmana a Sanxenxo (Pontevedra) per assistir a les regates de vela que es disputaran en els pròxims dies al·legant «raons estrictament privades», segons ha comunicat el seu entorn als seus amics del club nàutic del municipi. Aquesta hauria sigut la seva segona visita en menys d’un mes a Espanya des que l’agost del 2020 va traslladar la seva residència a Abu Dhabi.

Notícies relacionades

L’emèrit es va mantenir a casa del president del Club Nàutic de Sanxenxo, el seu amic Pedro Campos, entre els passats dies 19 i 23 de maig, data en què –abans de la seva tornada a Abu Dhabi– va fer una parada a Madrid per veure la seva família al Palau de la Zarzuela.

Allà hi va estar onze hores i va poder mantenir amb el seu fill, Felip VI, «un ampli temps de conversa» en el qual va abordar «qüestions familiars», i va poder tractar «diferents esdeveniments i les seves conseqüències en la societat espanyola» des que l’emèrit es va traslladar al país del Golf.