Eleccions a Andalusia

Yolanda Díaz acudirà a dos actes de campanya a Andalusia per acompanyar Inma Nieto

La vicepresidenta segona del Govern limita a un acte a Sevilla i un altre a Còrdova la seva presència en la campanya andalusa atesos els mals resultats que ofereixen les enquestes

Yolanda Díaz acudirà a dos actes de campanya a Andalusia per acompanyar Inma Nieto
2
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz s’implica en la campanya per a les eleccions andaluses i acudirà a dos actes, un a Còrdova i un altre a Sevilla, per acompanyar la candidata de Per Andalusia, Inmaculada Nieto. La vicepresidenta segona del Govern decideix així donar suport al primer artefacte polític en el qual es reconcilien Més País i Podem, fins ara enfrontades després de l’escissió del 2019.

La dirigent participarà amb la candidata a la Presidència en les dues visites que faci a Andalusia. La primera serà en l’equador de la campanya, el dissabte 11 de juny, en un acte que tindrà lloc a Còrdova. I només tres dies després, el dimarts 14 de juny, acudirà a Sevilla per a un altre acte amb la candidata. No es descarta que participi en aquests actes junt amb Íñigo ErrejónÍñigo Errejón,.

A Per Andalucía esperaven que Yolanda Díaz acudís a diversos actes de campanya, «almenys a dos», per la qual cosa la dirigent ha complert la quota mínima que li demanaven en la coalició, tot i que no serà en el tancament de la campanya, que sol ser un dels actes més potents de la cursa electoral i en el qual hi acostuma haver una representació important dels partits concurrents.

La gallega va tenir el seu primer acte públic a Andalusia el març passat, quan va avançar que el seu projecte no estaria llest per als comicis andalusos, en una manera de desmarcar-se d’aquest procés electoral. Díaz va advocar per l’entesa i va defensar llavors que la seva futura candidatura «no va de sigles», sinó «d’una altra cosa».

La vicepresidenta va acudir dos mesos després a Sevilla, enmig de les negociacions per a la coalició, per demanar un acord entre les diferents forces. L’acord va arribar amb més turbulències de les previstes. L’estira-i-arronsa de Podem fins a l’últim minut per situar Juan Antonio Delgado com a candidat va provocar que la coalició es registrés sense els morats i que es desencadenés un encreuament de retrets entre les dues principals forces, que es responsabilitzaven mútuament de l’episodi.

La vicepresidenta del Govern es va desvincular del que va passar a Andalusia: «El meu projecte és un altre», va defensar només uns dies després d’haver-se segellat la coalició. Tant per aquesta postura com per la seva presència en la campanya, amb actes limitats i allunyats de la cita amb les urnes, Yolanda Díaz mira de desmarcar-se dels resultats dels comicis, davant les males perspectives electorals que ofereixen les enquestes –l’últim CIS andalús va donar només 5 diputats a la coalició, en comparació amb els 17 del 2018.

Notícies relacionades

En el seu entorn consideren que uns resultats pobres servirien de revulsiu per al seu projecte polític, al ser una mostra que els mètodes utilitzats per assolir la coalició andalusa, amb una pugna fins al final, són lluny dels acords que demana la ciutadania.

En les últimes setmanes, la relació de la dirigent amb els partits de la coalició no ha sigut fàcil. Si bé ha mostrat una sintonia total amb Esquerra Unida i amb Més País, la relació amb Podem passa per hores baixes, després de forts xocs públics tant per les posicions respecte a l’actuació del Govern –com en la guerra d’Ucraïna– com pel llançament del projecte polític propi de la gallega.