Eleccions andaluses

El PP s’acosta a la majoria absoluta a Andalusia i supera tota l’esquerra, segons el CIS

Moreno es quedaria amb una forquilla entre 47 i 49 diputats, a prop de la majoria absoluta amb Cs, al qual atorga entre un i tres escons

1
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El PP té a tocar la majoria absoluta a Andalusia, segons l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) per a Andalusia. Aquest sondeig, que recull ‘El Periódico de España’, situa el PP de Juan Manuel Moreno en una forquilla entre els 47 i 49 diputats, a prop dels 55 que suposen la majoria absoluta. Cs cauria de manera important, però es podria mantenir a la Cambra andalusa amb 1-3 diputats. Aquesta suma permetria a Moreno acariciar la formació de Govern sense Vox, però tot i així necessitaria l’abstenció d’altres grups del Parlament.

L’enquesta preelectoral del CIS per a Andalusia, publicada hores abans que aquesta matinada arrenqui la campanya electoral del 19 de juny, situa Vox per davant dels 12 diputats que va aconseguir en les eleccions andaluses del 2018, amb una forquilla d’entre 17 i 21 escons i un percentatge de vots del 15%, el sostre fixat per a la formació d’extrema dreta en la majoria d’enquestes publicades.

La suma de les esquerres es quedaria per darrere del PP i molt lluny de poder formar Govern a Andalusia. El PSOE està estancat amb un resultat, segons el CIS, entre 32 i 36 escons. Tot el que suposi caure per sota dels 33 diputats que els socialistes van obtenir el 2018 seria un fracàs. El sondeig dona un lleuger marge de millora. Fins ara la clau ha estat l’alta desmobilització de l’electorat d’esquerres a la comunitat.

Notícies relacionades

Per Andalusia, la confluència d’IU, Podem, Més País i altres forces andalusistes, obtindria, atenent les dades d’aquesta enquesta, entre 9 i 10 diputats. La formació liderada per Teresa Rodríguez, Endavant Andalusia, podria entrar a la Cambra amb 2 escons. En la suma més alta, 12 diputats, la ruptura a l’esquerra deixaria pitjors resultats que els de les últimes autonòmiques, quan van arribar als 17 diputats optant en una confluència de tots els partits.

El sondeig apunta que Jaén Merece Más, una plataforma vinculada a l’Espanya Buidada, podria entrar a la Cambra andalusa amb un escó. La foto fixa difereix poc de la que han apuntat altres sondejos o va mostrar el Baròmetre del Centre d’Estudis Andalusos (Centra).