Cita amb les urnes

EL PERIÓDICO i Predi oferiran una predicció diària sobre les eleccions a Andalusia

Cada 24 hores s’actualitzaran les estimacions d’escons i el govern més probable

EL PERIÓDICO i Predi oferiran una predicció diària sobre les eleccions a Andalusia
5
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +

Les eleccions autonòmiques del 19 de juny a Andalusia poden infligir un nou cop al tauler polític espanyol. Després del terratrèmol que van provocar al PP els comicis de Castella i Lleó el febrer passat, ara l’amenaça plana sobre el PSOE i les conseqüències que pogués tenir per al Govern de Pedro Sánchez una nova clatellada a les urnes. La campanya electoral andalusa, que arrenca el divendres 3 de juny, dirimirà si el PP aconsegueix aquesta vegada el seu objectiu de governar sense dependre d’altres socis, si els populars queden de nou en mans de Vox o si les forces d’esquerres tenen opcions de recuperar el que va ser el seu principal bastió autonòmic.

Davant aquests comicis, EL PERIÓDICO i Predi recuperen el nou format que van estrenar en les eleccions de la Comunitat de Madrid del 2021 i que van repetir amb èxit en les eleccions de Castella i Lleó del 2022 per conèixer dia a dia no només l’evolució de les expectatives d’escons, sinó també els escenaris postelectorals més probables.

A partir d’aquest dijous, 2 de juny, i fins al mateix dia de les eleccions, EL PERIÓDICO i Predi donaran a conèixer cada 24 hores els resultats d’un mercat de prediccions, una eina electoral similar a un mercat de borsa que es basa en les transaccions d’un grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques. Aquests participants elaboren les seves prediccions en funció dels esdeveniments que succeeixen cada dia durant la precampanya i les dues setmanes de campanya electoral, així com de tota la informació relacionada amb els comicis: enquestes, eleccions precedents, notícies, debats...

Predi, en sis claus

Aquest mercat de prediccions, batejat com a Predi, és el resultat d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric i permetrà conèixer l’evolució diària de dues variables: l’estimació d’escons a cada partit i la fórmula de govern més probable després dels comicis.

A continuació, resumim en sis claus el funcionament d’aquesta inèdita eina electoral.

¿Què és Predi?

Predi s’emmarca un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric l’objectiu de la qual és estudiar l’efecte de les expectatives i els actes de campanya sobre els resultats electorals. El mecanisme s’assembla molt al d’un mercat borsari, però en lloc de comerciar amb productes financers, els participants de Predi comercien amb accions sobre esdeveniments polítics futurs. Es tracta d’un mètode d’estimació electoral similar a les enquestes, les agregacions o els models predictius validat per l’evidència científica emergent.

¿En què consisteix?

A partir dels senyals que emet el mercat de predicció es poden estimar algunes variables electorals, com les expectatives de vot i la fórmula de govern més probable. Aquests seran, precisament, els dos pronòstics que efectuaran diàriament els participants en el mercat de predicció de les eleccions a Andalusia. La seva tasca consisteix a traduir en probabilitats la informació al seu abast: enquestes, eleccions precedents, notícies, esdeveniments...

¿Qui són els participants?

A diferència de les enquestes, al nostre mercat de prediccions hem reclutat participants interessats per la política, la majoria d’ells professors i alumnes de ciències socials, polítiques i econòmiques d’universitats espanyoles. Comptem amb 400 participants, dels quals almenys 250 estan ja actius durant la precampanya. Com que l’objectiu és eminentment científic, els participants no poden endeutar-se o invertir-hi els seus propis diners. En canvi, se’ls entreguen 10 euros, import que pot pujar o baixar en funció del bon rendiment del participant i que serveix d’incentiu per motivar l’encert i bloquejar possibles biaixos. L’activitat mitjana durant la campanya sol arribar a les 150 transaccions diàries de mitjana.

¿Com es prediu el futur govern?

Per predir quin va ser el govern resultant de les eleccions, cadascun dels escenaris més probables és un contracte al mercat. Els participants compren i venen, per exemple, un contracte anomenat «govern del PP i Vox». Quan el mercat es posa en marxa, el preu variant d’aquest contracte reflecteix la probabilitat que es produeixi aquesta fórmula. Els participants poden comprar accions si pensen que la probabilitat que aquest escenari tingui lloc és més elevada que la suggerida pel seu preu, i vendre accions si pensen que la probabilitat de l’esmentat escenari és menor. Així, el preu de cada contracte reflecteix la probabilitat que es constitueixi cada tipus de govern resultant.

¿Com es prediu el resultat electoral?

Per pronosticar el nombre d’escons que obtindrà cada formació política, tenim un submercat per a cadascun dels partits. A cadascun d’aquests mercats, els participants han d’assignar probabilitats als possibles resultats electorals de cada força. Aquestes probabilitats són diàriament afegides i interpolades oferint estimacions precises d’escons.

¿Quins avantatges té?

Un mercat de predicció electoral permet conèixer l’evolució dels resultats en viu, mostrant l’efecte directe que tenen sobre les expectatives de vot d’un partit els diferents fets que succeeixen durant la campanya. De la mateixa manera, és possible observar com evoluciona cada dia, amb el transcurs dels esdeveniments, la fórmula de govern més probable. I té un altre avantatge respecte a les enquestes: aquesta eina no està subjecta a la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis.

Anàlisi detallada i ‘newsletters’

Notícies relacionades

Cada actualització diària del mercat de prediccions recollirà els efectes dels esdeveniments del dia anterior i s’acompanyarà d’un resum en claus de les principals conclusions de les dades de cada jornada. Al no tractar-se d’una enquesta i no estar subjecte al veto legal a la publicació d’estudis d’opinió durant l’última setmana de campanya, les prediccions es podran actualitzar fins al mateix 19 de juny, amb dades recollides fins a la jornada de reflexió.

La cobertura d’EL PERIÓDICO i Predi es completarà amb tres articles, un cada divendres de campanya (3, 10 i 17 de juny), en els quals s’analitzarà detalladament l’evolució fins aquell moment de les expectatives electorals i postelectorals. Aquests articles, així com l’evolució del mercat de prediccions, s’inclouran en la ‘newsletter’ Política.cat i en la resta de ‘newsletters’ d’EL PERIÓDICO.