Cita amb les urnes

¿Qui guanyarà les eleccions d’Andalusia 2022? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides

EL PERIÓDICO i Predi actualitzen les expectatives d’escons i la fórmula de govern més probable fins a la mateixa jornada electoral

  • Eleccions Andalusia, en directe: últimes notícies dels comicis autonòmics del 19-J

¿Qui guanyarà les eleccions d’Andalusia 2022? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En aquesta jornada de reflexió de les eleccions autonòmiques a Andalusia, EL PERIÓDICO ofereix una nova actualització diària del mercat de prediccions Predi per conèixer l’evolució de l’estimació d’escons i la fórmula de govern més probable. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

A més, Predi és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins a la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

En l’última actualització, aquest dissabte 18 de juny, el PP consolida el seu còmode avantatge sobre els socialistes a només 24 hores per a la cita amb les urnes. L’únic canvi en el repartiment d’escons respecte a l’anterior predicció té lloc entre les dues marques de l’esquerra alternativa: Per Andalusia li pren un diputat a Endavant Andalusia. L’actual president de la Junta, Juanma Moreno, podria guanyar còmodament les eleccions, tot i que necessitaria el suport o l’abstenció del PSOE o de l’extrema dreta de Vox per ser investit.

Els populars continuen a 9 escons de la majoria absoluta al Parlament andalús, fixada en 55 diputats, i obtindrien més representació que la suma de tota l’esquerra. Tanmateix, el PSOE i el PP són els partits que són més a prop de guanyar un diputat, mentre que Per Andalusia i Endavant Andalusia són les forces que són més a prop de perdre un escó.

El PSOE de Juan Espadas empitjoraria el seu resultat del 2018 malgrat l’enfonsament de Ciutadans i el retrocés de l’esquerra alternativa, dividida en aquests comicis en dues marques: Per Andalusia i Endavant Andalusia. El daltabaix taronja dispara les altres dues dretes, el PP i Vox. Els ultres gairebé duplicarien la seva representació a la comunitat autònoma per on van irrompre en el mapa polític espanyol fa quatre anys.

El PP encapçala les prediccions amb 46 escons (avui en té 26), dos més que en l’anterior predicció, a 9 de la majoria absoluta i 15 per sobre del PSOE. Després d’una legislatura governant en coalició amb Cs, Moreno necessitaria l’ajuda dels socialistes o de Vox per revalidar la presidència de la Junta. Espadas s’ha compromès a no facilitar la investidura del candidat popular, i els ultres posen com a condició entrar en el Govern autonòmic, com va acceptar el PP a Castella i Lleó.

Quant als socialistes, que van guanyar les eleccions del 2018, es quedarien amb 31 diputats (ara en tenen 33), un més que ahir, i no tindrien possibilitats de conformar un govern alternatiu. Si en els últims comicis Susana Díaz va aconseguir 7 parlamentaris més que el PP, ara Espadas es quedaria 15 per sota de Moreno. Vox, amb Macarena Olona com a cap de cartell, aconseguiria una nova escalada electoral i arribaria als 19 escons (avui en té 12), els mateixos que fa 24 hores.

L’hemicicle es completaria amb les dues marques a l’esquerra del PSOE i amb Ciutadans. Per Andalusia (coalició que integra Podem, IU, Més País, Equo, Aliança Verda i Iniciativa del Poble Andalús) se situa amb 9 escons, un més que ahir, mentre que Endavant Andalusia, que té com a candidata Teresa Rodríguez, obtindria 3 diputats, un menys que 24 hores abans. El 2018, tot aquest espai electoral es va presentar junt sota la marca Endavant Andalusia i va obtenir 17 parlamentaris.

Quant a Ciutadans, el candidat del qual és el vicepresident de la Junta, Juan Marín, es quedaria amb només 1 diputat (avui en té 21), igual que en l’anterior predicció, en la seva enèsima patacada autonòmica a les urnes.

Notícies relacionades

Amb aquest repartiment d’escons, les dues opcions de govern amb més probabilitats passen per una aliança entre el PP i Vox, i mentre la fórmula de l’Executiu de coalició (45,76%) ha pujat gairebé un punt en les últimes 24 hores, la fórmula del Govern en solitari amb suport extern dels ultres (31,07%) ha caigut dos punts des d’ahir. La distància entre les dues opcions supera ara els 14 punts, quan fa uns dies havia arribat a superar els 30 punts a favor de la coalició.

Les probabilitats d’una majoria absoluta del PP se situen en el 5,06%, tot just una dècima més que el dia abans, mentre que en el 18,11% restant s’integren les altres opcions, com podrien ser la col·laboració del PSOE o de Ciutadans amb el PP.