Partit Popular

Feijóo porta el debat econòmic al seu primer duel amb Sánchez al Senat

El PP ja ha registrat la pregunta: «¿Considera el president del Govern que el seu executiu està a l’altura de les necessitats de les famílies espanyoles?»

Feijóo porta el debat econòmic al seu primer duel amb Sánchez al Senat
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

«¿Considera el president del Govern que el seu executiu està a l’altura de les necessitats de les famílies espanyoles?». El grup popular al Senat ja ha registrat la pregunta que Alberto Núñez Feijóo farà a Pedro Sánchez el pròxim dimarts al Senat, en el que serà el primer duel parlamentari entre el cap de l’Executiu i el nou líder de l’oposició.

El dirigent gallec apostarà per la clau econòmica en el seu debut a la Cambra alta i exigirà a Sánchez pronunciar-se sobre la conjuntura de crisi actual, amb una inflació que es torna a situar en el 8,7% segons la dada avançada dilluns (la inflació subjacent, que exclou el preu de l’energia i el dels aliments frescos, que són més volàtils, va assolir al maig el 4,9%, un punt i mig més que fa dos mesos). A la crisi inflacionista s’hi sumen les nuvolades en les previsions econòmiques del Govern, recorden en el PP, qüestionades per tots els organismes nacionals i internacionals.

Aquest dimecres està prevista la compareixença del governador del Banc d’Espanya al Congrés després del seu últim informe, conegut fa uns dies, en el qual ja alertava que el nostre país serà l’últim a recuperar el seu nivell de PIB anterior a la pandèmia. 

La pregunta, com és habitual en les sessions de control, està formulada en termes genèrics per poder abordar diferents òptiques. Però el PP tenia decidit que el primer cara a cara de Feijóo amb Sánchez es plantejaria en termes econòmics. La formació té fixat un full de ruta molt car, que passa necessàriament per evitar «debats polítics estèrils» que alimentin «les cortines de fum» de l’Executiu i per centrar el missatge «en el que realment importa als espanyols». 

La primera gran iniciativa del nou PP de Feijóo va ser precisament elaborar un pla de xoc econòmic que va enviar a la Moncloa després d’haver-se reunit amb els agents socials, amb aportacions de diferents sectors i sense el segell popular, i va posar a disposició de l’Executiu les seves mesures perquè les implementés com a pròpies. El mateix pla va ser el que va utilitzar el principal responsable econòmic, Juan Bravo, per negociar amb la ministra d’Hisenda el seu recolzament al decret de mesures anticrisi per la guerra d’Ucraïna. No va ser possible arribar a cap acord, però el PP insisteix a «allargar la mà». Feijóo, amb tota seguretat, tornarà a instar Sánchez des del Senat a acceptar alguna de les seves propostes.

Notícies relacionades

La presència del líder del PP al Senat modifica el tauler polític a Madrid i trasllada una expectació important a la Cambra alta. Els populars volen forçar que Sánchez acudeixi cada mes a la sessió de control, que fins ara havia evitat en moltes ocasions. Al maig, per exemple, no es va sotmetre a les preguntes de l’oposició al Senat.

La sensació interna en la formació conservadora és que la Cambra alta cobrarà ara més protagonisme i que podria, fins i tot, relegar en certs moments el Congrés, institució on fins ara s’aborden els grans debats parlamentaris.