Partit Popular

El PP insisteix en un govern en solitari a Andalusia si no reedita la coalició amb Cs

El PP andalús no vol ingerències. Mañueco i Ayuso visiten Andalusia només en precampanya | Tampoc hi seran Aznar i Rajoy, a diferència de la campanya castellanolleonesa | A Génova insisteixen a apostar fins al final per un govern en solitari sense Vox

El PP insisteix en un govern en solitari a Andalusia si no reedita la coalició amb Cs
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La campanya de les eleccions andaluses, que comença aquest dijous a la matinada, no comptarà amb la presència de presidents autonòmics ni tampoc amb expresidents nacionals. Alfonso Fernández Mañueco és aquest dilluns de visita a Andalusia i aquest dimarts serà el torn d’Isabel Díaz Ayuso a la província de Cadis. Però no repetiran en les dues setmanes prèvies a les eleccions. Tampoc hi participaran Mariano Rajoy i José María Aznar, que sí que van ser presents a la campanya de Castella i Lleó del mes de febrer.

El PP vol centrar tots els seus missatges en clau andalusa sense ingerències externes i recalcar que les decisions sobre la seva comunitat es prenen allà exclusivament.

Feijóo tindrà la seva pròpia campanya per entendre que la seva marca pròpia «suma», i coincidirà amb Moreno en tot just dues ocasions. Només n’hi ha confirmada una, l’11 de juny a Antequera (Màlaga). El líder nacional del PP serà a Andalusia en cinc ocasions més, els dies 3 i 4 amb l’arrencada de campanya, el 12 i just després el 14 i el 15 de juny. No està prevista, almenys per ara, la seva assistència al tancament. Es tracta d’una campanya amb total autonomia del PP andalús (Feijóo no vol repetir errors del passat, com passava amb Pablo Casado, que intentava dirigir les campanyes des de Génova) i la presència de dirigents externs a Andalusia serà molt limitada.

Govern en solitari

El comitè de direcció del PP es va reunir a Génova en la seva cita setmanal de cada dilluns i va insistir en l’estratègia de buscar fins al final un govern en solitari que exclogui Vox. El coordinador general, Elías Bendodo, que a més és el director de la campanya del 19-J, va deixar clar que «l’únic pacte que repetiríem», si els números donen, és el de la coalició amb Ciutadans. «Nosaltres aspirem a una majoria suficient, àmplia, que doni tranquil·litat als andalusos», va explicar Bendodo, i va repetir que el PP es dirigeix «a l’Andalusia moderada» que confia en Moreno.

Sense esmentar la repetició electoral a què el president autonòmic ja es va obrir (i per a la qual compta amb el recolzament dels principals barons del partit), Bendodo va buscar diferents fórmules per deixar clar que la voluntat dels populars és aconseguir un govern monocolor (només reeditarien el Govern conjunt amb els taronges, que moltes enquestes situen en una forquilla molt baixa de diputats i alguns fins i tot el situen en l’extinció). En la direcció nacional continuen pensant que Vox tindria impossible explicar un vot contrari a Moreno en una investidura si sumen més escons que l’esquerra junta. I aquesta és la carta per la qual apostaran fins a l’últim moment.

Notícies relacionades

Ja es va veure clar aquest cap de setmana, en un gran acte de precampanya al qual va acudir Alberto Núñez Feijóo, que va apostar per exhibir la moral de futura victòria i deixar Vox en la més absoluta indiferència. 

Bendodo va evitar pronunciar-se sobre Macarena Olona (candidata de Vox) i sobre si realment el PP creu que la dirigent ha deixat el seu escó al Congrés per quedar-se com a diputada autonòmica rasa al Parlament andalús sense forçar la seva entrada en el futur govern. «No opinarem d’altres candidats. Els respectem, siguin d’Andalusia o de fora d’Andalusia», va dir, enviant el primer encàrrec a la candidata ultra. «Buscarem el millor resultat possible», va concloure el coordinador general.