Cita amb les urnes

¿Quan seran les eleccions a Andalusia 2022? Aquestes són les dates més probables

  • El president de la Junta podria firmar el decret de convocatòria dels comicis autonòmics aquesta mateixa setmana

zentauroepp1326151 sev7  sevilla  25 06 03   vista general del hemiciclo del pa181127113841

zentauroepp1326151 sev7 sevilla 25 06 03 vista general del hemiciclo del pa181127113841 / EDUARDO ABAD

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Andalusia serà la segona estació del trajecte del cicle electoral en el qual està immersa la política espanyola i que podria durar més de dos anys. El 2023 s’encadenaran eleccions autonòmiques, municipals i generals, i el 2024 arribaran les europees. Una reguera de convocatòries que es llegiran, sense excepció, en clau nacional. Els comicis del febrer passat a Castella i Lleó ja van suposar un terratrèmol en la dreta del tauler polític: l’extrema dreta de Vox ha arribat per primera vegada a un govern a Espanya i el PP va defenestrar el seu líder com a conseqüència del revés electoral.

Aquesta clatellada va fer que el president de la Junta d’Andalusia, el popular Juanma Moreno, es replantegés un possible avanç de les eleccions autonòmiques, previstes per a finals d’any. En principi, el seu objectiu era aprofitar un hipotètic èxit del PP en les urnes de Castella i Lleó per convocar els comicis andalusos immediatament, a la recerca de l’efecte dòmino. Però el resultat advers el va obligar a esperar i a sospesar si era millor esgotar la legislatura.

¿Quan acaba la legislatura a Andalusia?

Les últimes eleccions andaluses es van celebrar el 4 de desembre del 2018, de manera que el mes de desembre és la data límit per celebrar els comicis. No obstant, Moreno havia deixat clar fa mesos que la seva preferència era fixar la cita amb les urnes al juny o a l’octubre. S’ha de destacar que l’Estatut d’Autonomia d’Andalusia impedeix convocar eleccions autonòmiques per als mesos de juliol i agost.

¿Quines són les dates més probables?

Notícies relacionades

Fa pocs dies, Moreno va confirmar que els comicis tindran lloc al juny, cosa que situa la data a partir del dia 19 d’aquell mes. La llei electoral andalusa estableix un termini de 54 dies entre la convocatòria de les eleccions i la seva celebració. Per tant, només queden dos diumenges lliures per poder fixar la cita: 19 i 26 de juny. Perquè així sigui, Moreno hauria de firmar la convocatòria aquest mateix dilluns, 25 d’abril, o el pròxim dilluns, 2 de maig.

Una altra possibilitat, no descartada pel president de la Junta, és que les eleccions tinguin lloc un dia feiner, i en aquest cas, amb l’Estatut a la mà, la data límit seria el 30 de juny. Si es decantés per un dia feiner, Moreno té de marge fins al 7 de maig per firmar el decret de convocatòria.