El cap en temps de Rajoy

Interior estudia retirar les medalles al comissari Pino, presumpte líder de la claveguera policial

Era director adjunt operatiu quan actuava Villarejo i ha sigut condemnat a un any de presó

Interior estudia retirar les medalles al comissari Pino, presumpte líder de la claveguera policial

Juan Manuel Prats

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de l’Interior ha «començat a mirar papers» per promoure la retirada de la Medalla de Plata al Mèrit Policial concedia a l’exdirector adjunt operatiu (DAO) del Cos, el comissari retirat Eugenio Pino, segons confirmen a EL PERIÓDICO fonts policials, segons les quals el procés ve motivat per la condemna a un any de presó que el 20 de maig va dictar contra ell el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, i es pot estendre a tres medalles més que ostenta el funcionari.

El TSJ madrileny considera provat que Pino va entregar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia, al CNI i a l’Audiència Nacional un pendrive amb informació sobre Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’expresident Pujol, sense informar «de l’origen il·lícit de la prova». Aquest origen il·legal consistia que la informació que contenia s’havia obtingut copiant dades informàtiques del seu ordinador sense autorització judicial.

El comissari Pino va ser condecorat amb la Medalla de Plata al Mèrit Policial, màxim guardó intern per a un policia en vida, el juny del 2016. Es jubilava després de quatre anys de DAO de la Policia, número dos del Cos, home de confiança del director Ignacio Cosidó i principal executor de la política policial del govern de Mariano Rajoy. Llavors ja posseïa tres medalles més al Mèrit amb distintiu vermell. El ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz el va premiar amb una distinció més que li suposa un plus de 3.725 euros anuals sobre la seva pensió, considerant que havia destacat «en el compliment dels deures del seu càrrec» amb «una actuació que ha redundat en el prestigi de la Corporació».

Aquesta raó expressa en l’ordre de concessió de la condecoració és la que ara estudien com a argument legal responsables d’Interior després de la condemna, en una anàlisi que va començar aquest dimecres, segons les mateixes fonts.

Via judicial

Via judicialLa llei franquista de 1964 que regula el règim de condecoracions de la Policia Nacional –encara per reformar després de successius anuncis socialistes, inclosa una promesa electoral del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska– no preveu fórmula per a la retirada de les medalles atorgades a agents del Cos, però hi ha jurisprudència recent: aquest mateix mes, el Jutjat Central Contenciós Administratiu 11 de l’Audiència Nacional va declarar nul·la la concessió de medalles per Interior a quatre caps policials –entre ells el comissari Javier Migueláñez, que va iniciar les indagacions sobre l’excomissari José Manuel Villarejo en el cas Kitchen– per no haver-se comptat amb la preceptiva opinió dels sindicats policials, a més de –i aquest detall és el que ve al cas– per no reunir els requisits d’exemplaritat i «mèrits de caràcter extraordinari» en la carrera dels guardonats.

Una causa en el Contenciós és la via que avaluen a la Policia, segons les fonts consultades, atès el descrèdit de la conducta de l’ex DAO ratificat per sentència judicial i l’absència d’un curs intern no recurrible per l’afectat.

En la condemna contra Pino del 20 de maig, el TSJ madrileny estima un recurs del fill de Pujol contra una sentència anterior de l’Audiència Provincial de Madrid, que absolia Pino per la incorporació a una causa de documents obtinguts il·lícitament. El contingut del pendrive no va influir en les penes judicials de Pujol, ja que no va ser tingut en compte per l’instructor, el magistrat José de la Mata, però la condemna actual atribueix responsabilitat penal a Pino i li afegeix l’obligació d’indemnitzar al perjudicat amb 2.000 euros i a pagar una multa de 7.200.

El mateix jutge De la Mata, el 29 de març de 2017, va demanar a Interior que es retiressin totes les condecoracions a Eugenio Pino. La petició, insòlita en una instrucció judicial, va ser recollida en una interlocutòria amb què De la Mata va remetre als jutjats de Madrid una acusació per prevaricació, fals testimoni i frau processal per l’entrega del pendrive d’origen il·lícit.

Tres castigats

El comissari retirat Pino espera judici com a processat també per la seva participació en l’operació Kitchen, l’espionatge a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, a favor dels interessos d’un Partit Popular que es veia amenaçat per les seves revelacions.

Notícies relacionades

Sota el seu comandament com a cap operatiu de la Policia, els comissaris Villarejo, Enrique García Castaño, José Luis Olivera i altres dirigents policials van desplegar, entre altres actuacions il·legals, l’operació Catalunya i acusacions falses contra Podem.

Per diferents graus d’implicació en la Kitchen i les irregularitats de la claveguera policial que funcionava llavors, Interior manté suspesos de sou i feina des del setembre de 2021 l’agent de Policia Sergio Ríos –xòfer de Bárcenas i col·laborador de Villarejo–, el comissari Andrés Gómez Gordo –presumpte captador de Ríos i policia de confiança de la dirigent del PP María Dolores de Cospedal– i l’inspector José Ángel Fonts Gago, mà dreta d’Eugenio Pino.