Investigació

Villarejo, a l’exsecretari d’Interior: «Cospedal m’ha promès que em pagarà el que em deu»

  • El comissari va explicar el 2014 al número dos d’Interior, Francisco Martínez, que la llavors secretària general del PP s’havia compromès a abonar-li un deute pendent

  • Aquesta conversa, que va ser gravada per Villarejo, coincideix amb el contingut de les seves agendes, on va anotar que ella havia ofert pagar 100.000 euros a través de l’empresa pública Enresa

Villarejo, a l’exsecretari d’Interior: «Cospedal m’ha promès que em pagarà el que em deu»
5
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’excomissari José Manuel Villarejo va assegurar a qui va ser secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, que l’empresari Ignacio López del Hierro –marit de la llavors secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal–, li havia promès que se li anaven a pagar una part dels diners que li devia. Així consta en una gravació de 22 d’agost de 2014, en què Villarejo dona compte davant Martínez de les seves actuacions en l’operació Catalunya i en l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’operació Kitchen.

«Vaig parlar l’altre dia amb ‘El Polla’ [així identificava el policia a Ignacio López del Hierro], i m’ha promès María Dolores [de Cospedal] que em pagarà zl setembre, del que em deu; encara no m’han pagat», diu de manera literal a l’exresponsable de Seguretat, que es cuida de no fer cap comentari sobre això.

Aquesta redacció s’ha posat en contacte amb l’entorn de Martínez per conèixer la seva versió de l’assumpte, des d’on sostenen que l’ex número dos d’Interior «mai es va creure aquesta mentida» de la qual va ser informat pel comissari, que estava destinat en la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia, el cap de la qual era Eugenio Pino, també imputat a Kitchen.

Tal com va avançar ‘El Periódico de España’, el comissari José Manuel Villarejo havia anotat als seus diaris el 12 de juny de 2014 que l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, li havia proposat utilitzar l’Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa), de capital públic, per sufragar un «pagament pendent» de 100.000 euros.

Reunió a Madrid

I el 16 de setembre de 2014 el comissari obté del cap de gabinet de Cospedal en el Govern de Toledo, José Luis Ortiz (sempre segons les agendes de Villarejo) el número de telèfon del president d’Enresa, Francisco Gil-Ortega Rincón, excàrrec del PP de Castella-la Manxa, i que era una persona de la màxima confiança de la número dos del PP de Mariano Rajoy.

Un dia després, el 17-S, es produeix una suposada reunió a la seu d’Enresa a Madrid, sobre la qual Villarejo escriu: «Paco Gil. Molt fred en la recepció». No hi ha constància del suposat pagament, que rebutja haver realitzat Francisco Gil-Ortega Rincón en conversa amb aquest diari. No obstant, a partir d’aquesta data a l’agenda del comissari no es torna a al·ludir a l’hipotètic deute de Cospedal.

El cas és que en la conversa entre el secretari d’Estat i Villarejo, la mateixa en què s’al·ludeix al suposat pagament pendent de Cospedal, el comissari també es refereix a la societat que relaciona als Pujol amb López del Hierro, que es denomina Ibadesa Cat, una qüestió que «fot» la imatge del PP, apunta. «No l’hi he volgut dir al Polla i treure velles societats de Hierro amb Jordi Puig (germà de l’exconseller català Felip Puig)... Feien servir unes romaneses per moure pasta i una fins i tot es va arribar a casar amb el germà de Puig, i estan posant comptes i pasta al seu nom; l’altre dia em van donar els seus telèfons, i jo els vaig donar els ‘canutos’», se sent comentar a l’excomissari.

Preocupació de Cospedal

Precisament en les agendes, Villarejo fa diverses anotacions a la preocupació que, pel que sembla, tenia Cospedal perquè poguessin transcendir a l’opinió pública els suposats vincles empresarials del seu marit amb els Pujol. En un moment donat, la llavors secretària general del PP arriba a agrair –segons el comissari– que hagués evitat la publicació en aquestes dates d’aquesta informació en un diari de tirada nacional.

A més de sobre el pagament i sobre aquesta «preocupació» pels possibles vincles amb els Pujol, en la conversa gravada amb Martínez, tal com va avançar aquest mitjà, Villarejo també deixa constància que el secretari d’Estat de Seguretat coneixia l’existència de l’operació Catalunya contra els polítics independentistes catalans i de la Kitchen, en la qual es va espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

En el diàleg, Villarejo comença parlant dels pagaments amb càrrec als fons reservats que des del Ministeri de l’Interior es feien tant a Victoria Álvarez, que va ser nòvia del primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, com a Sergio Ríos Esgueva, el xòfer de Bárcenas, a qui es contracta per espiar-lo i mirar d’arrabassar-li la documentació perjudicial per al PP que guardés.

«Entretinguda un any»

En un altre moment, el comissari explica a Martínez el que considera un dels principals problemes que té en l’operació Catalunya: «Ella [Victoria Álvarez] se sent enganyada, perquè diu que li van gravar la conversa» i que un dia li van dir que li donarien 50.000 euros a canvi de la seva firma. «Cal avaluar si aquests 50.000 euros se li poden donar de cinc en cinc i així se la té entretinguda un any».

Notícies relacionades

També al·ludeix al ministre Jorge Fernández Díaz, de qui diu que hauria d’haver parlat amb el llavors director adjunt operatiu, Eugenio Pino, perquè Álvarez havia amenaçat Alicia i temien que «parlés», malgrat que feia dos anys que li pagaven. Villarejo explica que els pagaments es fan «amb rebuts sense cap mena de capçalera», amb la identitat de «Javier Hidalgo» com a pagador. En aquest moment, Martínez pregunta «¿i al cuiner qui li paga?», i el seu interlocutor replica que ell, però també «d’aquesta manera», tot i que amb ell la identitat que fa servir és «Tomás».

Fonts pròximes a Francisco Martínez asseguren que aquesta pregunta és molt rellevant, ja que si el secretari d’Estat no coneixia qui s’encarregava d’abonar a Ríos els fons reservats «difícilment», aquest l’hauria pogut autoritzar. Sí que han reconegut que Villarejo va informar Martínez que havien captat l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola. També expliquen que aquesta presumpta confident ja cobrava dels fons reservats des d’abans de l’arribada de Martínez al Ministeri, i ho va continuar fent després de la seva sortida.