Ajuntament de Madrid

La cap de compres en el ‘pelotazo’ de les mascaretes va informar Almeida sobre els contractes

Elena Collado assumeix tota la responsabilitat sobre la gestió amb Medina i Luceño i afegeix que mai va pensar que els empresaris investigats s’emportarien tanta comissió

La cap de compres en el ‘pelotazo’ de les mascaretes va informar Almeida sobre els contractes
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va ser informat sobre els contractes de Luis Medina i Alberto Luceño per comprar material sanitari per la persona que va actuar com a gestora d’aquestes adjudicacions, la coordinadora de Pressupostos i Recursos Humans a l’Ajuntament de Madrid, Elena Collado. Així ho ha reconegut aquesta alt càrrec municipal durant la declaració com a testimoni que ha prestat aquest divendres davant el jutge del denominat ‘cas mascaretes’, Adolfo Carretero, segons indiquen fonts presents a la diligència.

L’advocada de l’acusació popular exercida per Més Madrid, Nuria Zapico, ha explicat al final de la declaració que Collado ha assumit tota la responsabilitat sobre la gestió d’aquests contractes i ha negat que consultés Almeida, si bé «li va reportar» informació sobre aquest assumpte. 

Quan li han preguntat pel significat d’aquest report, s’ha limitat a assenyalar que «l’informava», si bé no ha pogut concretar si la informació esmentada es realitzava per correu electrònic o per quin mitjà concret, perquè la comunicació era contínua. Informava dels contractes que considerava importants, segons ha assenyalat la lletrada a la premsa que va fer guàrdia a les portes dels jutjats ordinaris de Madrid.

Segons aquesta lletrada, durant la compareixença també han intervingut la Fiscalia i l’advocat de l’Ajuntament, i s’ha preguntat «moltes vegades» a Collado qui li va indicar que es fes càrrec d’aquesta gestió, ja que el seu lloc com a cap de recursos humans no seria en principi el més indicat per efectuar les compres. «No sap respondre, que algú ho havia de fer i ella voluntàriament ho va fer», ha manifestat la lletrada, afegint que altres funcions que sí que reconeix haver desenvolupat Collado durant el confinament, més conformes amb el seu lloc, són les d’organitzar el teletreball dels funcionaris.

No coneix el cosí

Segons altres fonts, la responsable municipal ha explicat davant el jutge que es va posar en contacte amb l’empresari Luis Medina quan li ‘van rebotar’ el correu que el fill del duc de Feria va enviar a la direcció que li va donar Carlos Martínez-Almeida, cosí de l’alcalde, amb qui mai va parlar i que ni tan sols coneix. 

Abans d’optar per l’adjudicació a Medina i el seu soci van rebutjar altres ofertes per raons diverses, com que se’ls exigissin el cent per cent dels diners per endavant o perquè els productes tinguessin certificacions falses. Davant la pregunta de per què es va optar per aquests empresaris, s’ha limitat a assenyalar que perquè eren espanyols, els donava fiabilitat i la mercaderia era bona.

Igualment ha sortit al pas de l’‘amiguisme’ que es desprèn de les seves converses amb Luceño segons consta en els missatges que obren en el sumari, i que Collado considera el «normal del dia a dia» amb totes les persones amb qui gestionava contractes. En les converses esmentades, segons ha recordat l’advocada de l’acusació, apareixen expressions que denoten familiaritat, ús de diminutius, i fins i tot ell es dirigeix a Collado com a mama», cosa que per a les acusacions no deixa de ser una cosa sorprenent.

Notícies relacionades

També ha negat conèixer les altes comissions, de gairebé sis milions d’euros, que es van emportar els empresaris per gestionar aquest assumpte amb Leno, i en aquest punt la testimoni ha insistit que pensava que aquestes persones simplement volien col·laborar, que alguna cosa s’emportarien, si bé mai va imaginar la quantia de les comissions. 

Durant l’interrogatori no s’ha permès preguntar a l’acusació popular exercida per Podem pel contracte firmat entre el Consistori i la Funerària Municipal, per la qual cosa aquesta part insistirà que se sol·liciti la declaració de la delegada d’Hisenda, Engracia Hidalgo, membre del consell d’Administració de la societat esmentada. La investigació, segons les acusacions, se centra únicament en els delictes d’estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig imputats als empresaris, sense apuntar a cap responsabilitat municipal.