El març del 2020

El Govern va pagar les mascaretes a meitat de preu que Almeida

  • El Tribunal de Comptes revela que un únic proveïdor va aconseguir el 95,14% del total de la despesa realitzada en tapaboques FFP2

El Govern va pagar les mascaretes a meitat de preu que Almeida

JOHN THYS/AFP

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 14 de març del 2020 es decretava a Espanya l’estat d’alarma i, amb aquest, es donava el tret de sortida a la carrera de les administracions per obtenir material sanitari dins d’un mercat col·lapsat i amb un estoc escàs que va propiciar una contractació exprés. Més de dos anys després, els òrgans fiscalitzadors han analitzat els contractes a dit i ofereixen una radiografia de la disparitat de preus que van pagar unes institucions i d’altres. Una diferència que agreuja encara més el polèmic ‘pelotazo’ a l’Ajuntament de Madrid, ja en mans de la justícia, pel qual dos empresaris van cobrar presumptament comissions de fins a sis milions d’euros a través d’alguns contractes a dit. 

L’últim informe del Tribunal de Comptes reflecteix que el Govern central, a través de l’Institut Nacional de Gestió Sanitària, va pagar 2,62 euros per cada mascareta FFP2 mentre que el consistori madrileny en pagava el doble a l’empresa Leno, que investiguen els tribunals. I és que segons un informe previ del mateix òrgan, José Luis Martínez-Almeida, el 25 de març, va dipositar 6,24 euros per unitat, mentre que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, les adquiria 24 hores després a 2,50 euros. L’Executiu central va aconseguir abaixar el preu fins als 1,40 euros a l’abril, en el moment en què Barcelona les pagava a 3,50 euros, però aquell mateix mes també va arribar a pagar 4,17 euros el 3 d’abril per 500 tapaboques del mateix tipus.

Notícies relacionades

Un únic proveïdor es va fer amb l’encàrrec de 56,2 milions de mascaretes FFP2 per un preu mitjà de 2,67 euros la unitat, cosa que suposa el 95,14% del total de la despesa realitzada en aquest tipus de subministrament. 

Quant a les mascaretes quirúrgiques, el preu mitjà unitari va ser de 0,75 euros per part del Govern central, molt més alt que Madrid (0,50 euros) i Barcelona (0,40 euros). El 26 de març es va firmar la compra de 100 milions de tapaboques d’aquest tipus per un import de 37,7 milions (0,37 euros la unitat).