Congrés dels Diputats

El PP s’absté i permet al Govern salvar la seva polèmica llei audiovisual

El projecte no estava assegurat després que el PSOE hi introduís una esmena que beneficiava el duopoli televisiu en detriment de les petites productores

El PP s’absté i permet al Govern salvar la seva polèmica llei audiovisual
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas
Paloma Esteban

El Partit Popular s’abstindrà en la llei audiovisual i salva una de les mesures que més maldecaps han portat al Govern de Pedro Sánchez. Aquesta mesura va ser al desembre la clau per obtenir el recolzament d’ERC i assegurar els pressupostos generals de l’Estat, i ha sigut a la corda fluixa fins a l’últim moment. Els socis del Govern central han posat en dubte el seu vot en les últimes hores després de la modificació del text introduït pel PSOE, pel qual beneficia el duopoli televisiu davant les productores independents.

Fins i tot el soci minoritari del Govern central es mostrava descontent amb la redacció de la llei, i en el si d’Unides Podem s’obria un debat sobre la posició que haurien de prendre si els socialistes no es retractaven. Els morats amb ERC i EH Bildu van registrar aquest dimecres una esmena per tornar el sentit original a la llei, i des d’aquest dijous s’han produït intenses negociacions sense que el PSOE accedeixi a acceptar el nou canvi.

Finalment, segons confirmen fonts populars a ‘El Periódico de España’, serà el PP el que permeti, amb la seva abstenció, que continuï la tramitació d’aquesta llei. D’aquesta manera, és previsible que el text tiri endavant incloent-hi la polèmica esmena introduïda pel PSOE –esmena tècnica 110–, que obre la porta al fet que les grans televisions puguin crear les seves pròpies productores, per així contractar-les com a independents, en una manera de cobrir la quota que marca la llei i alhora assegurar que tornin a la mateixa empresa les inversions realitzades.

Notícies relacionades

La pressió continua per part de les productores, que dilluns van aprofitar el Festival de Cannes per declarar la «sentència de mort» que suposava aquesta mesura, i aquesta setmana llançaven un manifest al qual s’han afegit més de mig miler d’actors, cineastes i productors per denunciar el text. Un manifest al qual s’han afegit figures reconegudes com ara Pedro Almodóvar, Antonio Resines, Álex de la Iglesia, Paco León o Santiago Segura.

Els números no estaven assegurats per a aquesta norma llevat que el PSOE tornés a la redacció anterior. La llei audiovisual comptava amb el ‘no’ de Vox, PDECat, Junts i la CUP; l’abstenció de Cs i Bildu, i l’únic recolzament ferm del PSOE. En cas que el PP s’hagués oposat a la mesura, el Govern central tindria difícil tirar-la endavant, però la seva decisió d’última hora dona una glopada d’oxigen a l’Executiu, que aconseguirà tirar-la endavant amb majoria simple, amb més ‘sí’ que ‘no’.