Autoavaluació de l’Executiu

El Govern afirma haver complert amb un terç dels seus deures per a tota la legislatura

  • L’Executiu diu que ha executat el 43% de les polítiques educatives i el 31% de les de Salut previstes per als quatre anys

El Govern afirma haver complert amb un terç dels seus deures per a tota la legislatura

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha fet balanç de l’obra feta en aquest any transcorregut des de la investidura de Pere Aragonès i la formació del seu gabinet. I si cal fer cas a les dades de l’autoauditoria realitzada per l’Executiu, a aquest Govern li sobrarà un any de legislatura. I és que, segons l’informe de la Generalitat donat a conèixer aquest dimarts, el Govern d’Aragonès ha portat ja a terme el 33,8% de les mesures que formen el Pla de Govern, és a dir, el full de ruta autoimposat per als quatre anys (en principi) de legislatura.

Aquesta xifra és la mitjana d’execució de les iniciatives que s’engloben en els quatre eixos, o fils o línies de metro, amb els quals el Govern va repartir els seus plans, prenent com a referència la divisió de temes que prèviament havia fet ERC i que, per tant, Junts ha hagut de fer seu, també.

Així, el fil vermell o Línia 1, és a dir, la transformació social, ha arribat a un grau de desplegament del 34%. El fil lila, o L2, és a dir, feminista, el 26,2% i és, dels quatre eixos, el que queda més enrere, tot i que just per sobre d’aquest 25% anual que li permetria assolir el 100% al cap dels quatre anys.

El fil verd, o L3, és a dir, ecologista, és la carpeta més avançada, sempre segons el mateix Govern, i el seu compliment s’eleva al 39,3%. I, finalment, el fil groc, o L4, és a dir, la transformació democràtica, arriba al 29,2%. Una mostra d’aquest fil groc, concretament sobre la transparència de l’obra de Govern, es pot trobar en el QR que han llançat perquè tothom, des del seu mòbil, pugui seguir les evolucions del Pla de Govern.

Notícies relacionades

Malgrat que el missatge dels agents socials i les entitats de tot tipus se centren en la paràlisi del Govern, aquest fa un balanç que no pot ser qualificat d’altra cosa que no sigui triomfal. Així, la L1, desglossada en dos grans paquets de mitjanes, suma un 35,6% d’execució pel que fa als drets socials. Però és que les polítiques educatives i formatives s’eleven al 43,1% de compliment, les de vivenda, al 41,7%, la inclusió al 35,2%, Salut al 31,1%. Economia i Hisenda se’n va fins al 37,5% i les polítiques digitals, al 32,3%. Cal buscar molt per trobar un ítem per al qual el Govern reconegui que no ha assolit el 25% que seria el llindar mínim per a una legislatura de quatre anys. Per exemple, Empresa i Teixit Productiu (23,2%).

Un altre exemple d’assumpte que arriba al mínim es troba en la L2, el fil lila del feminisme, en què el capítol d’Igualtat i Drets Humans amb prou feines arriba al 23,4%.