Les agendes del comissari

Sandro Rosell anuncia una querella contra Villarejo per la investigació irregular contra ell

L’advocat de l’expresident del Barça insta la fiscalia a investigar d’ofici si «es va muntar una causa» contra el seu client

Sandro Rosell anuncia una querella contra Villarejo per la investigació irregular contra ell
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Tono Calleja

L’advocat de Sandro Rosell, Pau Molins, ha anunciat aquest dilluns que es querellarà contra el comissari jubilat José Manuel Villarejo arran de la informació d’EL PERIÓDICO que revelava que les ‘clavegueres’ de la Policia van ordir la investigació que va portar a la presó l’expresident del FC Barcelona, que després de gairebé dos anys en presó preventiva va ser absolt per l’Audiència Nacional. La querella també inclourà unes declaracions de Villarejo en les quals va afirmar que la jutge que va enviar el seu client a presó provisional, Carmen Lamela, va ser premiada amb un trasllat al Tribunal Suprem per aquest empresonament.

EL PERIÓDICO ha tingut accés a documents, testimonis i gravacions que evidencien que el comissari José Manuel Villarejo va iniciar les indagacions contra Rosell sota el paraigua del projecte Barna o l’operació Catalunya, que és com es denomina la investigació irregular que va obrir la policia del Govern del PP per acusar polítics catalans i personatges suposadament del seu entorn de delictes de corrupció.

La investigació que va enviar Rosell a la presó es va iniciar el 2015 i es va mantenir secreta fins que el van arrestar, el 2017. Però hi ha una gravació que demostra que el dia de la detenció de l’expresident del Barça, un agent de policia va trucar a José Luis Pérez, denunciant i persona amb qui havia contactat Villarejo el 2014, per agrair-li la seva col·laboració en el cas.

Les anotacions

El mateix Villarejo va escriure el 10 de gener del 2014 en el seu diari la primera cita relacionada amb la seva investigació sobre Rosell, a qui des de diferents sectors polítics s’acusava d’haver posat el FC Barcelona al servei de l’independentisme català. El comissari va escriure en la seva agenda: «José L. Pérez. Veure’ns Hotel Fénix 18 h dilluns». Uns dies després, el 28 de gener del 2014, el comissari va tornar a esmentar l’expresident del Barça: «José Luis Pérez. Amic de Viki [Victoria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola i principal testimoni en el cas Pujol]. Vol dilluns parlar per seguir amb el tema Rosell i les altres coses». Pérez ha confirmat la reunió amb Villarejo.

En una entrevista de RAC-1 aquest dilluns, recollida per Europa Press, Molins ha explicat per què començarà per Villarejo: «Posar una querella contra Lamela suposaria que la investigació l’hauria de portar el Tribunal Suprem i no vull, perquè ella és allà dins». «Lamentant-ho molt hauré de començar contra Villarejo», i ha dit que primer es posarà en contacte amb l’advocat de l’excomissari per contrastar les seves declaracions a TV-3.

Notícies relacionades

El lletrat també ha cridat que actuï el Poder Judicial: «M’agradaria que el sistema judicial reaccionés. El Ministeri Fiscal hauria de ser el primer interessat» per aclarir què ha passat. Ha afegit que si és veritat el que diu Villarejo, es va muntar una causa expressament contra Rosell, i ha remarcat que va entrar a presó «a l’avantsala del referèndum».

Rosell va ser absolt a l’Audiència Nacional després de gairebé dos anys en presó preventiva després de ser detingut per un presumpte blanqueig de capitals. L’Audiència Nacional està tramitant la demanda presentada per Rosell arran dels perjudicis ocasionats pel seu empresonament. L’Advocacia de l’Estat ha fet una contraoferta a la reclamació de 29 milions d’euros que Rosell planteja com a indemnització pels 645 dies que va passar en presó provisional abans de ser absolt. L’oferta del Govern es limita a 18.000 euros.