El futur de la immersió

El PSC condiciona el pacte escolar al fet que també consideri el castellà «llengua d’aprenentatge»

  • Els socialistes creuen que l’acord servirà per «complir les sentències» sobre el català

El PSC condiciona el pacte escolar al fet que també consideri el castellà «llengua d’aprenentatge»
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dia que podria ser decisiu perquè es tanqui definitivament el pacte sobre l’ús de les llengües a les escoles catalanes, els partits esgoten la negociació i remarquen les seves línies vermelles. El PSC ha sigut possiblement el menys optimista dels quatre signants –ERC, Junts i els comuns, a més dels socialistes–, almenys en públic, i ha volgut deixar clar que en el text ha de quedar reflectit que el castellà també és «llengua d’aprenentatge» a Catalunya.

La proposició de llei que negocien els partits, i l’últim esborrany de la qual va avançar EL PERIÓDICO divendres, és una cessió dels socialistes a la resta d’implicats en les converses, perquè ells no volien que s’elaborés una norma nova, sinó que es modifiqués la Llei de Política Lingüística com s’havia acordat el 24 de març. Després Junts, pressionat per l’independentisme més irredempt, es va despenjar d’aquell acord.

No obstant, el PSC considera que el text d’aquesta nova llei s’assembla tant al que s’havia pactat que hi pot donar el vistiplau. De fet, en la proposició que estudien els partits, només ha desaparegut un adverbi, un «també», en el punt nuclear que incumbeix a l’ús dels idiomes a les aules. Diu així: «El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment utilitzada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut. El castellà és utilitzat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre».

Notícies relacionades

La viceprimera secretària d’Organització del PSC, Lluïsa Moret, ha condicionat un imminent final feliç –que donen per fet fonts de diversos partits– a tres punts fonamentals. «La defensa del català com a centre de gravetat i pedra angular de l’educació i, per tant, llengua vehicular; que el castellà és una llengua d’aprenentatge i, per tant, també vehicular, perquè la defensa del català no vol dir atacar el castellà, i, finalment, continuem creient que aquest acord ens posiciona millor per complir les sentències judicials i no esquivar-les, tant si ens agraden com si no s’han de complir les sentències», ha afirmat.

Els socialistes estan, de mala gana, disposats a acceptar que el vehicle legal sigui diferent, però, com ja van dir, no a què es modifiqui substancialment el pacte al qual havien arribat amb els independentistes i amb els comuns. «Vam participar en les reunions, i volem que les conseqüències d’aquestes reunions no es moguin dels punts essencials que vam pactar el 24 de març», ha insistit la dirigent socialista.