Viatge del rei emèrit

El Govern, molt molest amb Joan Carles I: «No ha donat la resposta que mereix la democràcia»

La portaveu de l’Executiu li retreu que no hagi complert la promesa de privacitat que es va pactar per a la seva tornada a Espanya 

Assegura que «ha perdut l’oportunitat de donar explicacions i de demanar perdó»

3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

De la petició ferma d’aclariments al rei emèrit pels escàndols del seu regnat a la més absoluta decepció. El Govern no oculta el seu malestar per com s’ha desenvolupat la tornada de Joan Carles I a Espanya, després de gairebé dos anys d’exili a Abu Dhabi. No era la tornada que l’Executiu esperava i Moncloa ha volgut deixar-ho clar.

La portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha assegurat aquest matí a RNE que «ha perdut l’oportunitat de donar explicacions, de demanar perdó, que és el que mereix la societat espanyola i també la democràcia». «Havia d’haver aprofitat per donar compte de les accions que hem conegut aquests anys (amb referència als diners que mantenia ocults a l’estranger, de procedència desconeguda), que no són compatibles amb l’exemplaritat i la transparència».

Una actitud que, a més, la portaveu va voler diferenciar de l’«exercici formidable» que està fent Felip VI, a favor d’una institució clau de l’Estat com és la Monarquia. «Ell està fent tot el que ha de fer i qui no ho està fent és el seu pare». Una absència de disculpes, de claredat, que el Govern reclama des que va transcendir la seva tornada per participar en unes regates a Sanxenxo, i que la ministra creu que a Joan Carles I li pot passar factura.

Tot i que se li va preguntar directament per un perjudici per a l’actual Rei, Isabel Rodríguez va voler continuar amb la diferenciació entre l’emèrit i el seu fill i va assenyalar que «danya sens dubte la imatge del rei Joan Carles». «Hi va haver espanyols que van creure en ell, que s’han vist decebuts pels actes gens ètics d’aquests anys i pels quals havia d’haver demanat perdó».

No ha complert el pacte per a la seva tornada

La portaveu va mirar també de transmetre que l’emèrit no ha complert els termes de l’acord a què es va arribar amb Zarzuela el març passat sobre les condicions de la seva tornada i la irritació que això ha causat en l’Executiu. «Ell mateix va dir que tornaria a Espanya sabent que havia de treballar per facilitar la tasca de Felip VI i que per això parlava de privacitat», va recordar. «Segurament això que va escriure (Joan Carles I va enviar una carta al Rei amb les seves pretensions, que després la Casa Reial va fer pública), és el que hauria d’estar fent en aquests moments».

Notícies relacionades

La incomoditat que el Govern ha volgut traslluir aquest dilluns afecta també la manera en què l’emèrit ha viatjat a Espanya, en un avió privat facilitat, pel que sembla, pel xeic emir Mohamed bin Zayed, president dels Emirats Àrabs Units i que l’acull a Abu Dhabi. «Desconeixem els detalls de la visita». Però Joan Carles I «podria haver sigut més curós» en aquest primer viatge al nostre país, va manifestar.

L’anterior monarca es troba aquest matí a la Zarzuela per mantenir una trobada «privada» amb Felip VI. Tot i que des de l’Executiu fa dies que s’insisteix en la sol·licitud d’aclariments –una cosa que s'està reiterant des que van començar a conèixer-se les informacions sobre el diner negre de Joan Carles I–, La Moncloa no havia sigut fins avui tan explícita sobre el seu retorn a Espanya. Sempre ha defensat que es tracta d’una decisió que competeix a Felip VI però els detalls d’aquesta visita, la contínua exposició pública i manifestacions del mateix emèrit com «¿explicacions de què?», quan se li ha preguntat per l’origen de la seva fortuna, han portat el Govern a apujar els decibels contra ell i intentar distanciar-se d’aquesta tornada.