Llibertat sexual

El PSOE manté la seva posició sobre la prostitució en el ‘sí és sí’ i tensa l’acord amb els seus socis

Els socialistes dialogaran fins al final amb els seus aliats polítics, especialment Unides Podem, perquè no perilli el consens assolit entorn d’una llei que és clau en l’agenda legislativa del Ministeri d’Igualtat

El PSOE manté la seva posició sobre la prostitució en el ‘sí és sí’ i tensa l’acord amb els seus socis
4
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo
Ángel Alonso Giménez

La Comissió d’Igualtat del Congrés té previst aprovar d’aquí a unes hores el dictamen sobre la llei de garantia integral de llibertat sexual, més coneguda com la «llei del només sí és sí», i en comptes d’estar la situació calmada, a poc a poc es va enfonsant en la incertesa i en la tensió. Aquest cop, la causa no es troba en el malestar d’ERC o en el misteri del PP. La causa està en una decisió del PSOE.

El grup socialista, segons han informat fonts del grup parlamentari a aquest mitjà, ha optat per mantenir vives les seves esmenes a favor de l’abolició de la prostitució i ha generat, per això, un malestar important en Unides Podem i dubtes seriosos en aliats com ERC, el PNB o EH Bildu. L’enduriment del Codi Penal contra el proxenetisme i també l’enduriment contra la terceria locativa (lucre derivat del lloguer de locals dedicats a la prostitució) representen una posició coneguda del PSOE. Les fonts destaquen que l’aposta per conservar les esmenes i propiciar que es votin en la Comissió és coherent. No obstant, es tracta d’una posició que no agrada gens a Unides Podem, ni, òbviament, al Ministeri d’Igualtat, ja pot posar en perill l’aprovació d’aquesta norma tan demandada pel feminisme.

Aquestes fonts van destacar que les converses continuarien durant la tarda i la nit d’aquest dimarts, així com durant el matí de dimecres. En el tràmit parlamentari la negociació del contingut final del dictamen pot arribar al mateix instant en què es debati i voti en el ple, cosa que previsiblement succeirà la setmana que ve. No obstant, que hi hagi un xoc quan se celebri la sessió de la Comissió d’Igualtat no és el que es desitja.

A més, es dona la circumstància que la posició del PSOE contra la prostitució reflectida en les seves esmenes coincideix en gran manera amb la del PP, fins al punt que ni els socialistes ni els populars descarten la pinça aquí. La unió entre els dos principals grups del Congrés inclouria les propostes de la formació de Pedro Sánchez en el dictamen. Ara bé, això no garantiria el «sí» del partit d’Alberto Núñez Feijóo al text global, de la mateixa manera, argumenten les fonts socialistes, que l’acord amb el PP no ha de provocar necessàriament el rebuig d’Unides Podem i altres aliats.

El paper del PP i els socis

Una visió bastant optimista dels socialistes, ja que el fet que el PP doni el vistiplau a les esmenes sobre proxenetisme i terceria locativa no garantiria un recolzament total al text legal. Fonts populars precisen a aquest diari que no són favorables a votar que sí a la norma, sinó que es mouen en l’àmbit de l’abstenció o del no.

Així mateix, els socis parlamentaris no comparteixen per a res el plantejament socialista sobre terceria locativa i prostitució. Cal recordar que Cs, ERC, Bildu, JxCat, la CUP i En Comú Podem van registrar esmenes per suprimir la reforma de l’article 187 del Codi Penal, en què es pretén modificar la persecució del proxenetisme i la terceria locativa, àmbits que el PSOE vol endurir encara més. 

Fonts del PNB lamenten que el PSOE hagi posat els grups en «una situació molt complicada»: mentre comparteixen l’esperit de la llei, el ‘només sí és sí’, estan en contra de regular la terceria locativa en aquesta norma.

Els socis parlamentaris critiquen que el PP no es mogui; creuen que serà clau perquè tiri endavant la reforma de la terceria locativa: «Un PP que després no sabem si recolzarà la llei. Així que els altres estem en una situació complicada», sostenen les fonts consultades.

Aquests grups van mostrar des del primer moment la seva disconformitat amb l’abordatge del proxenetisme i la terceria locativa en la llei de garantia integral de la llibertat sexual, ja que consideren que és un assumpte que s’ha d’abordar en una altra llei. A més, grups com ERC i JxCat han mostrat un posicionament regulacionista.

Notícies relacionades

El galimaties és important i només falten unes hores perquè comenci la Comissió, que presideix, cal recordar, una històrica dirigent feminista, Carmen Calvo, favorable a l’abolició de la prostitució. De fet, quan va ser vicepresidenta del Govern, va arribar a temptejar el Partit Popular per posar en marxa una llei de tràfic.

La llei de garantia integral de la llibertat sexual pretén castigar totes les violències sexuals, introdueix el consentiment com a figura clau en l’enjudiciament dels delictes sexuals i elimina la distinció entre abús i violació. Els socis del Govern comparteixen aquestes mesures, però, no, la reforma de l’article 187 del Codi Penal, sobre proxenetisme i terceria locativa.