Les agendes del comissari

Un col·lega de Villarejo a l’FBI: en l’origen oficial del cas Rosell

L’agent dels Estats Units Marc L. Varri apareix de manera freqüent a les agendes del comissari, que arriba a escriure sobre ell: «Es farà una anàlisi ben aviat | Li vaig proposar viatjar aquest mateix mes a Miami | marxa d’aquí 18 mesos i muntaran una consultoria»

Un col·lega de Villarejo a l’FBI: en l’origen oficial del cas Rosell
2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació oficial –que no l’oficiosa– que acaba amb Sandro Rosell a la presó es va iniciar el 2015, quan l’FBI dels Estats Units va remetre a Espanya una comissió rogatòria en la qual reclamava informació per investigar el cas conegut com a FIFA Gate, una causa oberta contra la corrupció en el futbol internacional. Les indagacions pretenien aclarir, principalment, l’actuació de la filial de MediaproUS Imagina, que el 2018 va acabar declarant-se culpable per la participació de dos dels seus executius en un esquema de suborns que pretenia aconseguir els drets audiovisuals de partits classificatoris per als mundials de 2018 i 2022. Aquesta empresa audiovisual es va comprometre a pagar una multa de 19,7 milions d’euros.

Però l’esmentada comissió rogatòria anava més enllà. També pretenia aclarir suposats moviments de diners realitzats per l’expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell, sobre els quals l’FBI aportava informació a Espanya. Entre els responsables nord-americans d’aquesta investigació inicial, segons consta en els documents a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’, mitjà que pertany al mateix grup editorial, Prensa Ibérica, que aquest diari, hi havia l’agent de l’FBI Marc L. Varri, un contacte habitual de José Manuel Villarejo  –el nom de les quals apareix de manera recurrent a les agendes del comissari i en les quals donava compte de les seves gravacions–. En concret, Varri va ser el responsable dels registres de la seu a Barcelona d’Imagina Group, tal com consta en un ofici policial, a què també ha tingut accés aquesta redacció.

Investigació secreta

I aquesta documentació aportada per l’FBI va ser la que va servir de base perquè la Policia, la Guàrdia Civil i la Fiscalia investiguessin en secret durant gairebé dos anys els comptes de Rosell en el cas batejat ja com a Rimet, amb referència a Jules Rimet, el tercer president de la FIFA que va donar nom al trofeu que s’entregava als campions del Mundial de futbol fins al 1970, any en què, després que el Brasil guanyés tres campionats, va passar a ser propietat de la seva federació.

La relació de Villarejo amb Marc Varri, segons es desprèn dels diaris del comissari, se centra especialment en l’empresari català José María Clemente Marcet, un estret col·laborador del comissari, amb qui hauria fet negocis a la República Dominicana. De fet, en diverses ocasions l’excomandament policial manté trobades amb Varri, que com a agent de l’FBI mirava de captar Clemente Marcet, que suposadament presumia dels seus contactes amb membres de la Família Reial de l’Aràbia Saudita. Precisament, l’FBI es va dirigir a Villarejo per contactar amb el seu soci, reclamat per un jutjat de Miami per la seva implicació en un cas blanqueig de capitals del tràfic de drogues.

«Muntaran una consultoria»

Notícies relacionades

Una de les últimes al·lusions a Marc L. Varri que apareixen a les agendes de Villarejo donen una mostra de la confiança que arriba a tenir aquest agent de l’FBI amb el polèmic comissari, que el 29 de març del 2016 escriu: «Es farà una anàlisi ben aviat. Li vaig proposar viatjar aquest mateix mes a Miami. Marxa d’aquí 18 mesos i muntaran una consultoria».

Precisament, el paper de Varri va ser molt rellevant en el judici en el qual va ser exonerat Sandro Rosell, ja que va rebutjar comparèixer com a testimoni, ja que havia sigut proposat com a tal per la defensa lletrada de l’expresident del FC Barcelona.