Catalunya

Aragonès es reuneix aquest dimecres a Brussel·les amb Puigdemont

La trobada se celebrarà en ple debat sobre la resposta al 25% de castellà i sobre el cas Pegasus

Aragonès es reuneix aquest dimecres a Brussel·les amb Puigdemont

ACN / MARIA ASMARAT

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, viatjarà aquest dimecres a Brussel·les, on es reunirà amb l’expresident del Govern Carles Puigdemont en ple debat sobre com afrontar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aplicar la sentència que obliga a impartir un 25% de classes en castellà a l’escola catalana i quan encara segueix la polèmica sobre l’espionatge a líders independentistes amb el programa Pegasus.

La reunió es farà a les 18.30 hores al Parlament Europeu, i Aragonès emmarca aquesta trobada en la ronda de contactes amb partits, institucions i societat civil per refer els «grans consensos de país» que va anunciar en la conferència del 14 de febrer coincidint amb el primer aniversari de les eleccions catalanes.

De fet, a més de la trobada amb Puigdemont dimecres, dijous Aragonès es reunirà amb eurodiputats dels comuns a les 8.30, d’ERC a les 9.15, del PSC a les 10.30 i de Junts a les 11.15, i després compareixerà davant els mitjans.

Així, fonts de Presidència de la Generalitat han remarcat que la trobada amb Puigdemont estava prevista des de feia temps i l’han desvinculat dels temes d’actualitat, com la sentència del 25% de castellà i el cas Pegasus, tot i que han afirmat que és previsible que en parlin.

Serà la segona vegada que Aragonès es reuneixi amb Puigdemont a Brussel·les des que és president de la Generalitat, la primera va ser el 18 de juny de l’any passat, setmanes després de ser investit.

Aquesta segona trobada es farà pocs dies abans que es compleixi un any de la seva investidura i dues setmanes abans que Puigdemont deixi de ser el president de Junts, càrrec que deixarà en el congrés del partit del 4 de juny que elegirà la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com a presidenta de la formació i l’exconseller Jordi Turull com a vicepresident.

Pegasus i català

La reunió es produeix en un moment en què el focus de la política catalana està centrat en dos temes: el cas Pegasus i com es respon a l’ordre del TSJC d’aplicar la sentència del 25% de castellà.

Aragonès i Puigdemont són dos dels presumptes afectats per l’espionatge amb el programa Pegasus, que ha provocat la congelació de la taula de diàleg i de les relacions de la Generalitat amb el Govern central.

A l’espera de si s’acaba concretant la reunió entre Aragonès i el president del Govern, Pedro Sánchez, previsiblement el cap del Govern parlarà aquest assumpte amb Puigdemont, que ja va mirar d’escenificar la unitat de l’independentisme davant l’espionatge amb una roda de premsa al costat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, el diputat de la CUP Carles Riera i els presidents de l’ANC i Òmnium, Elisenda Paluzie i Xavier Antich, quan va transcendir el cas Pegasus.

Notícies relacionades

L’altre tema que presumiblement abordaran serà la resposta a la sentència del 25%, que ha obert una nova crisi entre ERC i Junts, després que la formació encara liderada per Puigdemont es despengés de l’acord per reformar la Llei de Política Lingüística que en un inici van presentar amb els republicans, el PSC i els comuns.

En els últims dies ERC ha acusat Junts d’haver-se despenjat d’aquesta reforma per motius «partidistes» i en les últimes hores tant les formacions com el Govern estan treballant per arribar a acords i impulsar diverses iniciatives per fer front al 25% de castellà abans que acabi el termini fixat pel TSJC per aplicar la sentència –finalitza el 31 de maig–.