Un any de l’onada migratòria

Xat de guàrdies en l’allau humana a Ceuta: «Se’ns en va de les mans»

Interior va detectar des del començament ‘fakes’ a les xarxes socials marroquines animant a travessar la frontera

Forces de seguretat marroquines es comunicaven parlant d’una «operació Benvinguda»

Xat de guàrdies en l’allau humana a Ceuta: «Se’ns en va de les mans»

José Luis Roca

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

«Se’ns en va de les mans», alertava un guàrdia civil de Ceuta als seus companys de la Península en un xat en què comparteixen informació de crisis membres actius d’unitats especials de l’Institut Armat. Eren les 19.46 del 17 de maig del 2021. Una riuada de joves marroquins estava arribant a territori espanyol nedant per la platja d’El Tarajal, al costat del pas fronterer del mateix nom.

Un any després, l’allau de missatges en aquest grup de comunicació –que no és un canal oficial i al qual ha tingut accés aquest diari– és un cop de brotxa en el quadro històric. Aquest resum reflecteix com es va viure a aquest costat l’allau humana sobre Ceuta els 17, 18 i 19 de maig del 2021, en la pitjor crisi entre Espanya i el Marroc des del xoc per Perejil. 

TARDA DEL 17 DE MAIG

TARDA DEL 17 DE MAIG18.45 Missatges sobre «centenars de persones» acumulades a l’altre costat de la frontera d’El Tarajal, en territori marroquí. A les 16.00 s’ha avisat del creuament d’un grup de nedadors.

18.46 S’especifica que són «unes 400 persones».19.00 Referència a fonts oficials ceutines: Entre les cinc del matí i el migdia han creuat 150 persones; a la tarda «en són més de 500». A l’altre costat de la frontera «hi ha una multitud», avisa un dels integrants del xat, amb destinació a Ceuta.

19.15 Comencen a arribar al xat vídeos en què es veuen joves passant a la platja d’El Tarajal i deambulant per la ciutat.

19.44 Enllaç al diari El Faro de Ceuta, que cita fonts de la Delegació del Govern segons les quals han passat «1.500 persones, entre elles centenars de menors».

19.46 «Se’ns en va de les mans». Curt missatge d’agents de la comandància de la Guàrdia Civil de Ceuta.

20.00 «En consten més de 2.500», diu un d’ells.

20.21 Des de Madrid, un dels agents alerta que a Facebook estan circulant missatges apòcrifs en àrab (majoritàriament) i en francès animant a passar a Espanya. S’enllacen amb notícies artificials sobre un suposat concert i sobre un suposat partit de futbol amb Ronaldo i Messi, pels quals «s’ha obert la frontera».

Una d’aquestes ‘fakes’ anomena el pas «operació Benvinguda», com si el que estava passant tingués nom oficial donat per les autoritats d’Espanya o del Marroc.

Al xat s’informa que policies marroquines també estan utilitzant aquest nom en les seves comunicacions.

NIT DEL 17 DE MAIG

NIT DEL 17 DE MAIG22.00 S’informa que, a petició del Delegat del Govern, i prèvia consulta amb el Ministeri de Defensa, «es dona ordre» de desplegament d’unitats militars per recolzar les forces policials.

22.05 Analistes d’intel·ligència de la Guàrdia Civil segueixen falsos digitals marroquins (semblen mitjans de comunicació però no tenen redacció) que consideren portadors de consignes internes del comandament de la seguretat del país veí. Un deixa anar a aquella hora en àrab: «Per raons humanitàries, el Marroc permet passar als immigrants africans (amb referència als subsaharians) a Espanya».

22.25 Els guàrdies a Ceuta certifiquen als seus companys la «total passivitat de les FAS i la Gendarmeria marroquina» a la frontera.

22.35 Consta en el grup de missatges, de font policial ceutina, que s’acumulen més de 3.000 persones a la veïna localitat marroquina de Castillejos (Fnideq) «esperant a passar» la frontera.

22.36 Arriba la confirmació que s’ha activat en el GRS (Grup de Reserva de Seguretat de la Guàrdia Civil, un dels més grans esquadrons d’antiavalots d’Espanya, amb 400 agents) una UBA (unitat bàsica d’actuació) amb 20 agents en primer enviament. En són avisats 80 més (en total quatre UBA) per a un segon enviament que hauria de sortir el 18 al matí.

22.40 Es confirma activació del GRS i s’avisa que sortiran en el primer ferri civil que parteix d’Algesires a les 07.50. Portaran també vehicles i material.

MATINADA DEL 18 DE MAIG

MATINADA DEL 18 DE MAIG02.00 Mentre vehicles d’exploració VEC de la Cavalleria de l’Exèrcit transiten els carrers de Ceuta entre grups de soldats a peu, els guàrdies civils de la ciutat autònoma comuniquen als seus companys que estan detectats i més de 6.000 magribins deambulant i buscant lloc per pernoctar.

02.22 Nou report dels digitals marroquins. Un «ven que Espanya està permetent l’entrada». En aquests mitjans, primera referència trobada al líder sahrauí Brahim Ghali. Entre els comentaris a la notícia de la seva estada a Espanya, aquesta frase suposadament d’un lector espontani: «Que es preparin per rebre centenars d’emigrants».

A la mateixa hora, primer avís al xat d’«acumulació de gent» a l’altre costat de la tanca a Melilla.

Especial atenció de col·laboradors d’Espanya a l’interior del Marroc a les carreteres entre Tànger i Castillejos.

MATÍ DEL 18 DE MAIG

08.00 Nou report de xarxes socials marroquines. S’interpreta com un intent de «provocar un efecte crida» per un rumor a Facebook, en àrab, segons el qual «la frontera està oberta».

08.02 Report que per les carreteres que porten a Ceuta «hi ha gent caminant, a centenars». A l’Exèrcit del Marroc se l’ha vist «només dues hores» a la nit.

10.30 Primers missatges sobre preocupació per la possible extensió del coronavirus a causa de l’allau humana. Es recorda que guàrdies i policies han rebut la segona dosi de la vacuna uns dies abans.

Confirmació que part dels marroquins que han entrat han acudit a la trobada de familiars establerts a Ceuta.

11.00 Nova estimació de font policial a Ceuta: es creu que hi ha ja a l’interior de la ciutat «10.000 civils» magribins.

11.10 Un membre del grup comenta que la situació de la ciutat «presa per l’Exèrcit i les FSE es retransmet com si fos un ‘reality’». Es lamenta dels «braços caiguts» dels gendarmes.

Primeres notícies sense confirmar de la troballa de cadàvers al mar pel GEAS (Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil.

11.54 «Venen de Larache. Venen molts negres», avisa un dels integrants del xat.

12.00 Avís que ha sigut trencada part de la tanca d’El Tarajal, i d’actitud violenta dels qui intenten passar per allà, que llancen objectes a les forces espanyoles.

12.05 Avís sobre implicació activa d’autoritats marroquines: «L’Axèrcit marroquí fa conat de passar-los». Comentaris sobre «devolucions a El Tarajal» i l’absència de violència «al parar la gent». Referències a la «congruència» en l’actuació policial (de la norma COP per a actuacions policials: congruència, oportunitat i proporcionalitat). «És que són 1.000 per a cada 20», responen des de Ceuta.

TARDA DEL 18 DE MAIG

13.00 Nou avís sobre ruptura de la tanca a l’espigó d’El Tarajal. En el resum de patrullatge a les xarxes socials marroquines destaca aquesta ‘fake’: «Espanya acull immigrants per causes humanitàries». Primera entrevista a la televisió del Marroc a joves tornats en calent. «A Ceuta no hi ha res», relaten. La Guàrdia Civil interpreta que el Marroc ha començat «la recollida» .

13.50 Informació al xat sobre una possible visita d’autoritats marroquines a la frontera. El Marroc «està demanant a les FSE d’Espanya que deixin de llançar pots de gas a la platja marroquina perquè puguin actuar les seves pròpies forces».

13.52 «Ja veurem si compleixen la seva paraula», respon un dels participants des de Ceuta.

16.30 Primers comentaris sobre albiraments de forces marroquines de nou a prop de la platja de Castillejos. «El comandament marroquí» està sol·licitant el cessament de tret de pots de fum.

17.15 «Coincidint amb visita de president i ministre», el xat avisa els guàrdies de la Península que la gendarmeria marroquina «dissol filera principal d’immigrants a la platja». Comença un nou degoteig de nedadors cap a Espanya, aquesta vegada fugint dels gendarmes.

17.30 Confirmació que l’Exèrcit ha plantat un grup d’antiavalots amb escuts a la platja. Al xat s’escampa la sensació que «s’està prenent el control de la situació».

MATÍ DEL 19 DE MAIG

MATÍ DEL 19 DE MAIG8.00 Informes sobre un «degoteig baix» d’entre 12 i 20 nedadors

Notícies relacionades

8.05 Es confirma que hi ha hagut un intent de més de 500 persones avortat en part al costat marroquí d’El Tarajal.

9.05 Primeres notícies internes sobre recompte de tornats: «uns 5.000».