El viatge Galícia-Madrid

Feijóo, un comiat en diferit

El president del PP no ocuparà l’escó del Senat fins al 7 de juny, gairebé tres mesos després de saber que lideraria el partit conservador

Sánchez ha anunciat que farà tres debats monogràfics al Congrés en què serà Gamarra la que li donarà la rèplica

Feijóo, un comiat en diferit

Efe / Lavandeira Jr

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo continua marxant de Galícia, un comiat que s’està allargant i que està posant de manifest les dificultats que tindrà per exercir la seva tasca d’oposició. El polític gallec és president del PP des del 2 d’abril, però no és fins al 7 de juny quan té previst agafar la mesura al seu nou escó de senador per designació autonòmica.

Després de confirmar el pas endavant per posar fi a la greu crisi oberta en el partit pel xoc entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, i malgrat saber, el 10 de març, que seria l’únic candidat a presidir el PP, va decidir prendre-s’ho amb calma. La desconnexió de la Xunta i el PP de Galícia va ser a càmera lenta a l’abril i no ha sigut fins aquest dijous quan ha deixat les regnes del Govern autonòmic en mans d’Alfonso Rueda, que també ha agafat les del partit en aquesta comunitat.

Però, en tot cas, Feijóo continua sent diputat autonòmic i tornarà al Parlament gallec perquè els seus companys d’escó, amb la seva majoria absoluta, el proposin a ell i també a Miguel Tellado, vicesecretari d’organització del PP, com a senadors per designació autonòmica. A la Cambra regional no hi ha ple fins a la setmana del 23 de maig, així que s’ha d’esperar fins aleshores perquè es faci la votació i tots dos obtinguin el permís per representar Galícia al Senat.

Segons l’article 6 de la llei d’eleccions al Parlament de Galícia, Feijóo i Tellado, com a diputats d’aquest hemicicle, podrien combinar aquest escó amb el de senador en representació de la comunitat. És a dir, Feijóo podria mantenir els dos seients, però no ho farà, segons fonts del seu equip.

Últim pas

Després d’haver rebut l’acreditació de la Cambra gallega, haurà de prendre possessió de l’escó del Senat. Aquest últim pas, que inclou l’acatament de la Constitució, el podria fer davant un notari si volgués. Una altra opció, la més habitual, és que es faci abans de l’inici d’algun ple. Els seus col·laboradors no aclareixen per quina opció es decantarà. Si tria la segona, el Senat, haurà d’esperar fins al dimarts 7 de juny, el primer ple del mes.

¿I aquest dia assistirem al primer cara a cara entre Feijóo i Pedro Sánchez? No se sap encara. La Moncloa sol comunicar set dies abans si el president anirà a la sessió de control al Govern. Des de començament d’any només hi ha anat dos cops. És el cap de l’Executiu qui decideix amb quina freqüència hi va. José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) es va comprometre a anar a aquesta Cambra un cop al mes, però no ho va complir al peu de la lletra en l’etapa en què va governar, com tampoc ho va fer Mariano Rajoy (PP) entre el 2011 i el 2018.

Fins ara, el responsable d’interpel·lar Sánchez ha sigut Javier Maroto, portaveu del PP a la Cambra alta. Però aquest paper, a partir del 7 de juny, recaurà en Feijóo.

Gamarra, al Congrés

L’especial circumstància del líder de l’oposició, sense possibilitat d’ocupar un escó al Congrés, l’obliga a buscar estratègies comunicatives segons l’actualitat. Aquest dimecres, per exemple, amb l’embolic del Govern amb els dos casos d’espionatge (el dels independentistes i les punxades als mòbils de Sánchez, Margarita Robles i Fernando-Grande Marlaska), Feijóo va comparèixer de manera «urgent» per donar la rèplica al cap de l’Executiu, que havia dit «pispes» als dirigents del PP en la sessió de control al Congrés.

Notícies relacionades

Segons fonts de l’equip del líder conservador, davant la falta d’un cara a cara real, es va buscar la confrontació d’arguments als mitjans de comunicació per reforçar la imatge d’«un Feijóo presidencialista» i la d’un «Sánchez fora de si, nerviós». Tanmateix, no serà un esquema que es repeteixi per sistema cada setmana, afegeixen aquestes fonts. El risc que es correria és que semblés que el president del PP corregeix la seva portaveu a la Cambra baixa, Cuca Gamarra, que és l’encarregada de preguntar al cap de l’Executiu cada dimecres.

A Génova defensen la prudència en l’aterratge a Madrid per deixar «ben tancada la transició a Galícia». «Amb una política que cada vegada es fa més als mitjans, s’ha de treure importància al fet que no pugui ser al Congrés», afirma un portaveu del partit. Sánchez, de moment, té a la vista tres debats monogràfics a la Cambra baixa: sobre l’espionatge, el canvi de posició amb el Sàhara i el Consell Europeu. I en cap dels tres hi serà Feijóo per donar la rèplica al cap de l’Executiu.