Acte al Ministeri de Defensa

Robles i Casteleiro intenten aixecar l’ànim del CNI i prometen continuïtat

«El passat és el passat. L’important és la nova directora», declara Paz Esteban, excap dels espies

Robles i Casteleiro intenten aixecar l’ànim del CNI i prometen continuïtat

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Esperanza Casteleiro ja és la nova cap del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) després que aquest dijous hagi pres possessió del seu càrrec al Ministeri de Defensa. A primera fila ha seguit l’acte Paz Esteban, destituïda segons Pedro Sánchez per les punxades que van patir els mòbils del president del Govern i dels ministres Margarita Robles (Defensa) i Fernando García-Marlaska (Interior).

En els seus breus discursos, tant Casteleiro com Robles han intentat aixecar l’ànim a les 3.000 persones que treballen en el CNI després de les dues setmanes en què s’han convertit en notícia i han destacat que el relleu al capdavant del servei secret no suposarà cap terratrèmol per a l’organització. «És un acte de pura continuïtat, res canviarà però canviarà molt», ha dit la ministra.

Tant Robles com la nova directora del CNI han fet referències a la ciberseguretat. La primera ha avisat que els que ataquen Espanya «de manera sofisticada amb els piratejos» es trobaran davant el CNI, la intel·ligència militar i la justícia. Per la seva banda, Casteleiro ha destacat que les «amenaces a la pau, la seguretat i la convivència democràtica» que afronten Espanya i els seus aliats exigeixen una «nova orientació» dels serveis secrets. «Es necessita màxima cooperació, transparència i alta capacitació tecnològica per proporcionar la necessària protecció i seguretat de les comunicacions a les persones del conjunt de la societat», ha declarat.

En la cerimònia en el Ministeri de Defensa també ha pres possessió la nova secretària d’Estat de Defensa, Amparo Valcarce, que puja a aquest lloc des del de sotssecretària. I aquest treball el desenvoluparà a partir d’ara Adoración Mateos, que també ha promès el seu nou càrrec. Un efecte dòmino que permet mantenir una línia «continuista», com han destacat també Mateos Valcarce.

Esteban, molt discreta, ha entrat a la sala només tres minuts abans que comencés i s’ha escapolit a l’acabar, després de les fotografies amb la seva successora i la resta de la cúpula de Defensa. «El passat és el passat. L’important és la nova directora», s’ha limitat a assenyalar l’excap dels espies a preguntes dels periodistes sobre com ha viscut aquestes últimes setmanes.

Robles amb prou feines ha fet referència directa a Esteban. «Paz, estimada Paz», li ha dit de manera carinyosa quan s’ha referit a la feina de les 3.000 persones que treballen en el CNI.

Una dona de la Casa

Casteleiro (Madrid, 1956) va ingressar en els serveis secrets espanyols fa quatre dècades, quan encara es deien CESID. És algú de la Casa, com es refereixen al CNI els més de 3.000 homes i dones que treballen en aquesta organització. De fet, va ser la número dos dels espies entre el 2004 i el 2008, amb Alberto Saiz com a cap màxim. De fet, a l’estiu del 2019, quan Félix Sanz Roldán va deixar el lloc de director, el seu nom ja es va colar a les quinieles per substituir-lo.

Notícies relacionades

La nova directora és una aposta balsàmica de Robles per superar la sotragada reputacional que han viscut durant 10 dies, des que el Govern va decidir donar a conèixer que el mòbil de Sánchez i de la mateixa ministra de Defensa havien sigut infectats pel programa Pegasus. Deu dies en què tots els focus han estat posats en un centre que, per definició, ha de passar desapercebut. Robles la coneix molt bé. Primer va ser la seva cap de gabinet com a ministra de Defensa, després la va nomenar secretària d’Estat del seu departament.

El cap de l’Executiu va assegurar dimecres en el Congrés que la destitució d’Esteban es va deure a la fallada de seguretat en la protecció dels aparells de Sánchez, Robles i també el ministre Marlaska (Interior), una afirmació que no es creuen els partits de l’oposició de dretes, que consideren que el Govern ha sacrificat la cap dels espies per intentar calmar ERC després que s’hagi confirmat que el CNI va punxar els mòbils de 18 dirigents independentistes.