Davant les crítiques del PP i Cs

Sánchez: «La situació avui no és perfecta, però els pispes no són al Govern»

El president diu que la destitució de la directora del CNI es deu a les punxades del seu mòbil i a les dels ministres Robles i Marlaska

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern s’ha revoltat aquest dimecres davant les múltiples crítiques rebudes dels partits de l’oposició de dretes pel cessament de la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban. Cuca Gamarra, portaveu del PP, ha afirmat en el seu cara a cara amb Pedro Sánchez que ha convertit l’excap dels espies en el «boc expiatori» per acatar «dòcilment» les exigències dels seus socis independentistes i mirar de calmar-los per l’espionatge a 18 dels seus dirigents. Gamarra ha lamentat que Sánchez estigui «degradant la política». «Amb vostès són més forts [Oriol] Junqueras, [Carles] Puigdemont... Ells no volen Alberto Núñez Feijóo; el volen a vostè. No l’elegeixen per la seva vàlua; el volen per la seva debilitat», ha afegit. En la seva resposta, Sánchez ha admès a grans trets fallades en la seva pròpia gestió, però ha mirat pel retrovisor i ha recordat al PP la Gürtel, la policia patriòtica i l’operació Kitchen, el pla del Govern de Mariano Rajoy per robar a Luis Bárcenas informació sobre el finançament irregular del partit conservador.

«Es compliran aviat quatre anys des de la moció de censura. ¿Quin país ens trobem?», s’ha preguntat retòricament el president del Govern. «A Catalunya s’havia aprovat una declaració unilateral d’independència i hi havia un Govern amb un partit condemnat per corrupció, amb una secretària general del PP i ministra de Defensa que destruïa a martellades les proves. Es va crear una estructura parapolicial per perseguir adversaris de manera irregular [amb referència a la policia patriòtica]. I Espanya a Europa comptava com un zero a l’esquerra. La situació avui no és perfecta, però reconeguem que avui la Constitució es compleix a tot el territori d’Espanya, que els pispes no són al Govern com passava quan vostès eren al Govern», ha continuat.

En la seva resposta a Gamarra ha assegurat que la destitució d’Esteban es va deure a l’«error en les comunicacions del Govern d’Espanya», amb referència al pirateig del seu mòbil i el de dos ministres més (Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska). Robles, precisament, responsable del CNI com a titular de Defensa, no va voler assenyalar cap raó dimarts, quan va anunciar la destitució d’Esteban. Segons els partits de dretes, el cessament de la cap dels serveis secrets es deu a un intent de satisfer els independentistes després de saber-se que el CNI en espiar 18 i no es creuen l’argument de la Moncloa.

Notícies relacionades

Sánchez també s’ha referit a l’operació Kitchen en la seva resposta al portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, per recordar-li que va ser el seu Govern després de la moció de censura a Mariano Rajoy el que va haver de desclassificar documentació a petició de la justícia per investigar l’estructura parapolicial. El cap de l’Executiu ha preguntat a Bal què hauria d’haver fet després que diversos telèfons de membres del Govern fossin piratejats. «Hem posat en mans de la justícia un fet delictiu. «¿Què m’està dient vostè com a advocat de l’Estat, que he d’encobrir un delicte? Aquest no és aquell Govern, en va ser un d’anterior», ha conclòs Sánchez.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha continuat l’argumentari de Sánchez de recordar casos de corrupció del PP. «¿Què haurien fet vostès al Govern si hagués passat això mateix? Haurien ocultat el delicte i haurien destrossat a martellades les proves per no col·laborar amb la justícia», ha etzibat al diputat del PP Carlos Rojas. «Quan al PP l’escolto parlar de corrupció ho faig amb atenció perquè els considero tota una institució», ha rematat.